Grönsakslandet, vecka 26 – söndag 30 juni

Grönsakslandet 30 juni 2013
Grönsakslandet 30 juni 2013

Veckan som gått har mest bjudit på svalt och mulet väder med en hel del regn. Det positiva med det är väl att jag inte behöver vattna. Det negativa är att det är inte bara grönsakerna som frodas utan även ogräset.

Jag tror jag skall ta en närmare titt i boken om ätliga vilda växter. Jag kanske rensar bort saker som jag skulle kunna lägga på tallriken.

SONY DSC

Ogräsrensning
Nu har jag bara ett land kvar att rensa. Eller snarare ett och ett halvt. En titt i landet jag rensade först säger mig att jag inte behöver oroa mig för att bli sysslolös. Det kommer att finnas mer ogräs att rensa.

 

Lök, morot och purjolök.
Lök, morot och purjolök.

Men hur det än är med ogräset så ser det helt okej ut i bäddarna nu. Även i de bäddar som ännu inte är rensade. Grönsakerna har nu ett fint försprång över ogräset och lär inte besväras nämnvärt av det kommer upp nytt ogräs.

Det är så fint nu i grönsakslandet när allt är grönt.
Det är så fint nu i grönsakslandet när allt är grönt.

Växtstöd
Bönor och ärtor har idag fått stöd. Dels i form av kycklingnät som jag fäst på pinnar, vilka jag tryckte ner i jorden, och dels av grenar som jag stuckit direkt ner i marken. Störbönorna har fått riktigt stora grenar, som nästan liknar små träd där de står i landet, medan ärtorna har fått nöja sig med mindre grenar.

Kycklingnät som strax skall fungera som växtstöd för ärtor.
Kycklingnät som strax skall fungera som växtstöd för ärtor.

SONY DSC

Grenarna kommer från en sälj som jag beskar tidigare i vår. Nu har kvistarna torkat och det finns ingen risk att de skall rota sig i grönsakslandet. Där kan man annars snacka om ogräsproblem….  😉

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

På gång
Nu har även squashen börjat få sina hjärtblad. Jag sådde kanske i senaste laget. Fröna kom inte i jorden förrän den 16 juni. 2010 sådde jag 20 juni, 2011 den 20 maj och förra året sådde jag först 28 juni. 2012 blev det inte mycket att skörda, men då var ju vädret dessutom inget vidare, tidigare år har jag kunnat skörda desto mer. Så förhoppningsvis hinner de växa till sig även i år så jag kan skörda fina sommar- och vintersquash.

SONY DSC
Rödbetor och mangold

SONY DSC

Jag var lite orolig för bärbuskarna. Det var så få bin och humlor i år så jag var rädd att bärbuskarnas blommor inte skulle bli pollinerade. Vinbärsbuskarna har nog lite mindre bär än vanligt men krusbärsbusken får många bär även i år. Kanske något mindre än förra året men det lär räcka ändå.

Krusbär
Krusbär

Skörd
I veckan har jag skördat rädisor. De små har en härligt pepprig smak som kan kittla i näsan. Rädisor är verkligen sommar för mig. Men det är lätt att glömma bort dem och då växer de sig gärna snabbt för stora. Men i år har jag inte glömt bort dem utan vi har knaprat rädisor mest varje dag.

Grönkål
Grönkål

Bloggserien
Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här. Vill du veta hur jag gjorde när jag anlade grönsaksbäddarna kan du läsa här.