Grönsakslandet, vecka 25 – söndag 23 juni

Grönsakslandet söndagen den 23 juni.
Grönsakslandet söndagen den 23 juni.

Det har varit en fin vår och försommar med många dagar med bra utomhusväder, vilket märks på mitt bloggande. Det har blivit minst sagt glest mellan inläggen under den senaste tiden. Jag har helt enkelt inte umgåtts så mycket med min dator, nu när vädret lockar med utomhusarbete. Lite synd på bloggandet men i övrigt stör det mig inte ett dyft att datorn mest står oanvänd.

Men veckans inlägg till bloggserien om grönsakslandet skall jag nog lyckas få nedskrivet. Skam annars  🙂

Arbetet i grönsakslandet är inne i en annan fas nu när alla bäddar är uppgrävda och sådda. Nu är det lite av väntans tider. Väntan på skörd!

SONY DSC

Ogräsrensning
Det finns ingen hejd på ogräsets växtkraft och i ett par bäddar har de nästan tagit över helt. Men nu, när det jag har sått är stort nog för att jag skall kunna se vad som är ogräs och vad som är grönsak, går det hyfsat lätt att rensa bort den oönskade grönskan.

Ogräsrensning pågår....
Ogräsrensning pågår….

Några timmar till med böjd rygg så skall de bäddar som är värst drabbade vara rensade och klara. Där det är rensat syns det tydligt var luckorna i såraderna finns. Salladen som jag sått har endast resulterat i två plantor!?

Färdigrensat med prydliga rader med lök, morot och purjolök. Fint  :-)
Färdigrensat med prydliga rader med lök, morot och purjolök. Fint 🙂
Här var det inte lika prydligt. Var är grönsakerna?
Här var det inte lika prydligt. Var är grönsakerna?

 

Sådd
Den här veckan har jag inte sått något då alla bäddar blev klara i förra veckan, men jag lär komma behöva så lite här och var i bäddarna. För det har inte har kommit upp överallt.

Bara två plantor med sallad?!
Bara två plantor med sallad?!

På gång
Det tar sig fint i de flesta bäddar, med några sorgliga undantag. Rödkålen, var är den? Det är nästan så jag skulle kunna tro jag glömt att så. Men jag har sått rödkål. Till och med två sorter.

Bestånden med mangold är sorgligt gles och jag ser ännu inga spår efter brysselkålen. I raderna med sallad finns bara två stånd!

Rädisor på gång...
Rädisor på gång…

Skulle detta vara mitt första år av odling så skulle jag kanske dra slutsatsen att rödkål, brysselkål och mangold inte är något att satsa på. Men något som jag lärt mig under åren är att det skiljer från år till år vad som gror extra bra eller inte kommer alls. Förra året var det till exempel dillen som inte vill visa sig, i år växer den tät och fin. Mycket handlar om variationer i temperatur, nederbörd och soltimmar.

Men även om det ser lite glest ut i några rader så kommer det fint i de allra flesta. Bra det…  🙂

Bondbönorna blommar.
Bondbönorna blommar.

Skörd
Det enda jag skördat den här veckan är gräslök till gräddfilen på midsommaren. Jag borde ta tag i skördandet av rabarbern igen. Jag har kokat sylt men vill även ha marmelad och saft. Det får bli till veckan som kommer.

Bloggserien
Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här. Vill du veta hur jag gjorde när jag anlade grönsaksbäddarna kan du läsa här.