Grönsakslandet, vecka 24 – söndag 16 juni

Grönsakslandet, söndagen 16 juni 13.
Grönsakslandet, söndagen 16 juni 13.

Det höll på att inte bli något inlägg idag för min bloggserie Grönsakslandet, då jag inte kunde ta några bilder till inlägget. Under hela eftermiddagen har det fullkomligt öst ner. Hade jag vetat detta i morse  hade jag rusat ut med kameran medan det ännu var uppehåll och tagit veckans bilder över grönsakslandet.

Men ingen större fara. Världen hade ju knappast gått under om jag hade skrivit inlägget i morgon istället. Så himla allvarligt är det ju inte   🙂

Till slut kom solen fram i några minuter och jag hann ta några bilder över ett blött grönsaksland.

SONY DSC

Grävt och rensat
Nu är hela grönsakslandet grävt och rensat. Dryga 42 kvm yta har grävts upp, fördelat på elva bäddar. Gissa om det känns bra att det är gjort?

Nu har i och för sig inte veckans grävarbete varit så värst betungade då det bara var en yttepytteliten bit kvar att vända på elfte bädden. Men ibland kan även ett mindre arbete kännas som en seger, i synnerhet när tid och ork har varit en bristvara.

Beträffande ogräsrensandet har det blivit dags att börja om från början igen. De bäddar jag först sådde har fulkomligt blivit invaderat av ettåriga ogräs. Jag har rensat lite, men mina insatser har inte på långa vägar räckt till.

Men nu kommer det en period då allt är sått och där det inte finns så mycket arbete med skördandet, så jag tror nog jag skall vinna slaget över ogräset. Vi får väl se vad jag skriver i nästa veckas inlägg i bloggserien. 😉

I veckan skall jag ta upp kampen mot ogräset.
I veckan skall jag ta upp kampen mot ogräset.

Sådd
Sista grönsaksbädden blev som sagt klar i veckan. I bädden petade jag ner en mängd olika squashfrön. Troligen på tok för många frön på den lilla ytan, men jag ville gärna få ut alla sorter och det är ju inte säkert alla kommer upp. Sen går det ju att rensa bort plantor om det blir för tätt.

Bädden jag sådde i är den största och har måttet 1,95 x 2,4 meter:
Sommarsquash – Golden Zucchini, Lebenese White Bush, Coczele och Dark Fog.
Vintersquash – Blue Hubbard, Blue Ballet, Banana Pink Jumbo och Kroshka.
Samt frön som jag skördat från tidigare år. Skall bli spännande om det blir något av det.

På gång
Börjar bli lite enformigt att skriva detta, men det som har kommit längst är som vanligt löken och bondbönorna. Men om man bortser från squashen, som jag sådde i veckan, så har nog det mesta börjat komma upp.

Bondbönorna växer fint och har börjat blomma.
Bondbönorna växer fint och har börjat blomma.

Det mesta är knappt synligt och mycket gömmer sig i ogräset, men tittar man närmare så har det allt kommit upp i de flesta sårader. Nu har jag inte gått igenom alla bäddar i detalj så jag har inte hundra koll på om något ännu inte kommit upp. Skall nog göra detta i veckan.

Rödbetor
Rödbetor

Som alltid så här dags på odlingssäsongen undrar jag hur det skall hinna bli något innan sommaren är över. Men efter några trevande veckor så brukar grönsaksbäddarna fullständigt drunkna i frodiga grönsaker. Om bara inte denna sommar får fnatt så skall det nog bli så i år med.

I kållanden behöver det gallrat.
I kållanden behöver det gallras.

Skördat
I veckan som gått har jag endast skördat lite gräslök för att använda direkt i matlagningen. Finns liksom inte så mycket annat att skörda ännu. Förra veckan skördade jag rabarber och jag planerar för att skörda ytterligare rabarber för att göra saft och marmelad, men det får vänta till kommande vecka.

Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och härHär kan du läsa om hur jag gjorde när jag anlade grönsakslandet.

1 reaktion till “Grönsakslandet, vecka 24 – söndag 16 juni”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.