Hedemorahönor är duktiga hönsmammor

Hedvig verkar ha lagt sig och ruva....igen! Det blir i så fall hennes andra kull i år.
Hedvig verkar ha lagt sig och ruva….igen! Det blir i så fall hennes andra kull i år.

Jag har skrivit det flera gånger och jag skriver det ännu en gång – Hedemorahönor är helt otroligt ruvvilliga. Som väl är de också duktiga på att ta hand om sina små.

I år har vi redan fått sju kullar med kycklingar, vilket har resulterat i 18 kycklingar, och vi har ytterligare sex hönor som ligger på ägg.  Varav två hönor är inne på sin andra kull för i år.

Jula har fått sin första kull med kycklingar. De fyra dunisarna är runt två dygn gamla.
Jula har fått sin första kull med kycklingar. De fyra dunisarna är runt två dygn gamla.

Hedvig och Röda Ulla gillar att ta hand om små dunisar och de hinner knappt bli klara med första kullen förrän det är dags för nästa!!

Förra året fick vi 98 kycklingar och det vara i mesta laget tycker jag. Så i år försöker jag hålla nere antalet kycklingar genom att begränsa antalet ägg som varje höna ruvar på.

Att försöka hindra dem att ruva har jag för länge sedan gett upp. Det hjälper inte att plocka bort äggen, då lägger de sig helt enkelt och ”torruvar” i tomt bo. De är galna….och otroligt söta.

Det är åter fullt i hönshuset med ruvburar och ruvande hönor. Tur att övriga mestadels är utomhus.....
Det är åter fullt i hönshuset med ruvburar och ruvande hönor. Tur att övriga mestadels är utomhus…..

Och jag har inget emot att få kycklingar, tvärtom. Önskar bara att inte ”alla” hönor ville ruva hela tiden. Det blir ju en del merarbete med vatten och mat till alla burar med ruvande hönor eller burar med hönor och kycklingar.

Ja, ja….det är ju trots allt ett kärt bekymmer  🙂

Så här års får hönorna gå fritt när vi är hemma. När vi är hemifrån har de hönsgården.
Så här års får hönorna gå fritt när vi är hemma. När vi är hemifrån har de hönsgården.
Å så måste jag bara visa en bild på Sibylla som har hönshusets fluffigaste bak. Dunigare än så här går det knappt att bli....
Å så måste jag bara visa en bild på Sibylla som har hönshusets fluffigaste bak. Dunigare än så här går det knappt att bli….

 

4 reaktioner till “Hedemorahönor är duktiga hönsmammor”

 1. det är ju helt otroligt vad kycklingar du får! vad gör du med alla?ganska mycket jobb blir det ju som sagt också (men roligt). kram Marie

  1. De flest tuppkycklingarna hamnar i frysen medan överskottet av hönor (samt några tuppar) har vi sålt till andra som vill ha Hedemorahöns.

 2. Det är så roligt att läsa om dina höns, eller ja allt på bloggen är trevlig läsning men då vi går i hönshusbyggartankar är hönsen extra intressant just nu 🙂 En fråga – ”tyget” under sittpinnarna, är det som en bajsuppfångare? Och vad är det i för material då? Fungerar det bra? Har bara sett mer byggda lösningar under sittpinnarna och det här såg ut som en enklare lösning..

  1. Roligt att du gillar bloggen…och att ni funderar på höns.

   Bajsfångaren under sittpinnarna har vi gjort av billig presenning som vi fäst på ribbor och som hängs upp mha krokar. Enkelt och billigt.
   I början tömde jag den genom att bära ut hela fångaren men nu har jag börjat tömma den genom att ”gräva” bort skiten när bajsfångaren hänger på plats och lägga skiten i en plasttunna. Sen bär jag ut tunna och skit till stora komposthögen. Det går förhållandevis enkelt att göra på det sättet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.