Att anlägga en grönsaksbädd med träsarg

SONY DSCJag har fått frågor kring våra grönsaksbäddar som jag skriver om i min bloggserie Grönsakslandet. Jag skall göra ett försök och berätta om hur vi har gått till väga. Sen kan man naturligtvis göra detta på många olika sätt beroende på förutsättningar, behov och erfarenhet, men så här gjorde vi.

Sargarna som håller bäddarna på plats har vi snickrat i hop av rena bräder och reglar. De är varken målade eller impregnerade. Däremot har vi oljat in dem för längre hållbarhet. De äldsta är från 2006 och de håller än. Men man får vara försiktig med spaden när man gräver för det märks att träet har legat i jorden i några år nu.

Konstruktionen är väldigt enkel och du kan se hur vi gjort på bilderna.

SONY DSC SONY DSC

Sargen är ungefär 30 cm hög och är nedgrävd till närmare hälften. Reglerna, som sitter i hörnen och på långsidorna, sticker ner ytterligare ca 20-30 cm ner i marken än själva sargen och de sticker även upp ett par dm ovan sargkanterna. Det första för att hålla sargen på plats i jorden och det senare för att möjliggöra en höjning av sargen, om det skulle behövas.

Hörnstolparna fungerar även som stopp för vattenslangen när jag drar runt den bland bäddarna. Stolparna förhindrar att slangen åker in över det jag odlar.

Men man får akta smalbenen när man rundar bäddarna lite för snabbt. Jag har gått in i dem mer än en gång, men inte en enda gång i år. Man lär sig kanske….

Innan jag satte sargerna på plats grävde jag först bort grässvålen över hela ytan. Därefter grävde jag ett ”dike” där sargen skulle sitta. Detta för att få ner sargen en bit ner i jorden.

När sargen var på plats började arbetet med att vända upp jorden och rensa bort alla ogräsrötter som var kvar. Det senare gick tämligen lätt då det mesta följde med grässvålen.

I övrigt så har inte vi behövt göra så mycket mer med jorden då vi har en bra jord som är tämligen lätt och mycket mullhaltig. Vi har med andra ord fått mycket ”gratis”. Varje år gödslar vi efter behov, beroende vad som skall odlas men i övrigt ingenting.

SONY DSC

Vi har totalt 11 bäddar: 7 stycken med innermåtten 1,2 x 2, 9 m, 3 st med måtten 1,2 x 3,5 m och en bädd som är 1,95 x 2,4 m. Totalt blir det dryga 41,5 kvm.

Vi började med 3 stycken bäddar och har ökat successivt tills jag fick den yta vi behövde för att bli självförsörjande på grönsaker. En begränsning i antal bäddar är att jag själv skall klara av att ta hand om allt. Det skall vara rimlig arbetsbörda att gräva upp och vända jorden, rensa och sköta om odlingarna, liksom att ta vara på det jag skördar.

För oss är dryga 40 kvm lagom. Ett vanligt år får vi grönt så det räcker och blir över, och jag hinner med att gräva och skörda utan att riskera min hälsa.

Sen får det naturligtvis gärna se fint ut i och omkring grönsakslandet men det är det praktiska – tillräcklig skörd på ett hyfsat arbetsvänligt sätt – som kommer i första hand. Vi är självförsörjande av ideologiska skäl och för att jag tycker det är roligt och lärande att fixa egen mat.

Det kan vara en bra början att fundera över varför man odlar och sen jobba utifrån det. Vi har gjort på ett sätt för att det passar våra syften, behov och förutsättningar, men detta kan naturligtvis se helt annorlunda ut för någon annan.

Önskar man få grönsaker under sommarmånaden så behöver man verkligen inga 40 kvm. Är det estetiken som lockar och motiverar så skall man kanske göra på ett annat sätt. Sen går det ju alltid att ändra sig under resans gång.

Vad jag tycker är viktigt att tänka på att det skall bli rimlig arbetsbörda och att man hinner ta vara på allt man odlar. Det är ok att det får ta sin tid innan man fått det som man vill. Det kan tvärtom vara en fördel att iordningställandet av grönsakslandet får växa fram successivt. Då lär man sig under tiden och man får förhoppningsvis en klarar bild av hur man vill ha det.

Hur tänker du kring odling och vilka erfarenheter har du av att odla i odlingsbäddar?

4 reaktioner till “Att anlägga en grönsaksbädd med träsarg”

  1. Vi odlar också men på friland, har funderat på sargar just för att få mer struktur på odlandet. Hos oss är det mer för goda primörer sommar och höst, vi har ju växthuset också där vi drar upp tomater och gurka både till husbehov och till mitt café. Varje år är vi sena med vårt eget odlande men på något vis så gror det och växer så vi kan skörda gosaker mitt i sommaren! Proffsigt med dina hörnpinnar, trädgårdsmästaren kör med liknande på sitt jobb då slangar som hakar i hörn och mosar odlingar är väldigt irriterande.

  2. Det ser väldigt fint ut, tycker jag! Vi har också upphöjda odlingsbäddar, därför att vår tomt vilar på fyllnadmassa med bara ett tunt jordlager på. Så det är inte så mycket att be för! 🙂

  3. Tack för mycket fint blogginlägg om hur du gjort, tänkt och storlek på bäddarna. Vi vill odla för att vara självförsörjande på grönsaker, men vår frilandsodling blir så svårskött. Tyckte att det såg bra ut med dina odlingsbäddar och just att veta ytan som behövs för att klara ett årsbehov. Är bara jag och maken hemma numera men det är ju roligt att kunna ge till barnen också. Har en tanke att få grönsakslandet så småningom att bli estetiskt anlagt, bäddarna och krossat taktegel i gångarna ev någon form av rör till olika kryddor. Fick en ide på hur jag vill ha det men sen får vi se hur mycket som ändras under tiden vi anlägger detta. Vi har också några hönor till husbehov och ägg som ska i kläckaren så vi kan utöka antalet höns.Tack än en gång för ideer och inspiration till anläggning och odling./Christina

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.