Grönsakslandet, vecka 22 – söndag 2 juni

Grönsakslandet 2 juni
Grönsakslandet 2 juni
Grönsakslandet 21 april
Grönsakslandet 21 april

Veckorna rullar på god fart och bloggserien Grönsakslandet har redan kommit till vecka 7. Mycket har hänt sedan starten, den 21 april, vilket tydligt syns på bilderna här oven. De första veckorna var allt grått och gult och nu är allt närmast hysteriskt grönt.

Bäddarna före regnet....
Bäddarna före regnet….
...och bäddarna efter regnet.
…och bäddarna efter regnet.

Grävt och rensat
Den här veckan har jag endast vänt två tredjedelar av sista bädden, vilket jag gjorde i förmiddags. Bädden var helt överfull av blommande tusenskönor. Nästan lite synd att gräva bort dem när de blommade så fint, men jag hade tänkt att det skulle växa squash här i stället.

Det blommar fint av tusenskönor i den sista bädden som ännu är ogrävd.
Det blommar fint av tusenskönor i den sista bädden som ännu är ogrävd.
Jag blev inte riktigt klar med grävandet idag....
Jag blev inte riktigt klar med grävandet idag….

Sådd
Nu är alla bäddar förutom den sista bädden, som ännu inte är uppgrävd, färdigsådda. I veckan som gått har jag sått frön i tre bäddar.

I den åttonde bädden sådde jag kålväxter: vitkål, Golden Acre, rödkål, Red Express och Roodcop, kålrot; Megres, samt rädisa Cherry Belle.

I nionde bädden sådde jag ännu mera kål: grönkål, Westland Winter och White Russian, purpurkål, Baltisk Röd, och brysselkål, Masterline. De flesta av grönsaksfröerna har jag köpt på Runåbergsfröer, men brysselkålen fick jag lite oplanerat köpa i mataffären då jag upptäckte att jag hade glömt att beställa brysselkål. Måste ju ha brysselkål så då fick det bli från Lord Nelson istället.

SONY DSC

I tionde bädden har jag sått ärtor och bönor: sockerärt, Norli, märgärt, Alderman, Kelvedon Wonder och Karina, spritböna, Cannellino och Borletto kingya di fuoco nano.

Jag täckte sådden med täckduk. Inte för att de har behov av det för att gro utan för att jag har haft problem med tjuvaktiga fåglar som gärna äter ärtskott. När de har kommit upp en bit kan jag ta bort duken.

Den vita täckduken skall förhoppningsvis hålla de hungriga pippisarna från mina ärtskott.
Den vita täckduken skall förhoppningsvis hålla de hungriga pippisarna från mina ärtskott.

I bäddarna med kål vände jag ner väl brunnen koskit innan jag sådde, men i bädden med ärtor och bönor behövs ingen extra gödsling. De fixar det ganska så bra själva.

I ett hörn av landet som omger grönsaksbäddarna har jag sått störpurpurböna, Blauhilde. De har fått ett gräsligt stöd av flätat pil som jag ”gjort i slöjden”. Eller rättare sagt på en endagskurs i pilflätning. Kankse inte så snygg men förhoppningsvis fyller den sin funktion.

SONY DSC

I luckorna mellan bondbönorna petade jag ner störvaxböna, Neckargold, och brytbönor, Provider. Några av luckorna var inplanerade medan ett par berodde av att några bondbönor inte grott.

SONY DSC

På gång
Det börjar komma upp små hjärtblad i flera bäddar nu, men det är ännu svårt att avgöra vad som är vad. Mycket är säkert ettåriga ogräs men inte allt. Så än vågar jag inte börja rensa allt för ivrigt ifall fel blad åker med.

Lök och en del ogräss....
Lök och en del ogräss….

Så som skrivit i tidigare veckor är det bondbönor och löken som har kommit längst.

Bondbönor
Bondbönor

Bärbuskarna har blommat klart ock börjar bilda små bär. Rabarbern har växt sig ännu större och är nu otroligt stor och fin. Jag planerar att skörda rabarber i veckan för att göra sylt, marmelad och saft.

SONY DSC

Potatisen som jag satte under fjärde veckan har kommit upp. De syntes nog redan i förra veckan men glömde att nämna dem.

Runt om och mellan bäddarna blommar akleja, min favoritblomma. Så söt och ljuv...
Runt om och mellan bäddarna blommar akleja, min favoritblomma. Så söt och ljuv…

Skördat
Nu har jag skördat delar av gräslöken. Här har jag skrivit mer om hur jag har tagit tillvara på gräslöken för att kunna få gräslök året om.

SONY DSC

Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här.