Ingenting är gratis

Är något orimligt billigt så är det med all sannolikhet någon annan som får betala för att jag, du och alla andra skall kunna köpa något till en låg kostnad. Detta gäller kläder, mat och allt annat. För inget är som sagt gratis!

Just nu tänker jag på alla de kläder vi köper i otroliga mängder till orimligt låga priser.. Plagg efter plagg till en kostnad som med lite eftertanker är helt galet lågt. Att tillverka en tröja, skjorta, byxa eller annat plagg kräver energi och resurser och inte minst arbetskraft att tillverka – från råmaterialet, via tyget fram till det färdiga plagget.

De som betalar för att vi skall kunna köpa alla dessa billiga kläder i enorma mängder är de som tillverkar kläderna och de djur som bidrar till råvaran. Men även miljön, naturen och den vilda faunen får betala genom ohållbar användning av jorden och tillförsel av ohälsosamma och giftiga kemikalier.

Det går inte långt mellan minst sagt chockerander rubriker om vidriga arbetsförhållanden, olyckor, svältlöner, slaveri, eller rubriker om taskig djurhållning och ohållbar användning mark och jordens resurser.

Och det är faktiskt vi som måste ta på oss ansvaret. För varje gång vi köper ett plagg som har en orimlig låg summa på prislappen och som har tillverkats på ett minst sagt ohållbart sätt godkänner denna ordning.

Vi kan alla påverka genom att låta bli att köpa det som är osnyggt tillverkat. Att helt enkelt bli medvetna konsumenter som slutar blunda för det faktum att det är någon annan som måste betala för vår konsumtion.

Vi kan alla påverka och vi kan gör det på olika sätt. Vi kan minska inköpen av kläder och se till att de kläder vi köper är juste tillverkade. Vi kan köpa begagnade kläder ochvi kan byta kläder med varandra. Vi kan även göra kläderna själva.

Jag är verkligen ingen expert på det här, men jag blir heligt förbannad och förtvivlad när jag ser och läser om vad vårt sug efter billiga kläder har för konsekvenser för många människor och vår jord.

Jag anser att mycket inom klädindustrin är helt ruttet och nu tänker jag ta ett steg bort från det, på ett sätt som funkar för mig. Eftersom jag kan sy kläder kommer jag att helt enkelt att sluta köpa kläder och sy mina egna kläder.

Jag har länge tänkt i dessa banor och nu kommer jag att ta steget fullt ut.

Det jag kommer att köpa är skor och strumpor och de kommer att väljas med omsorg. Tygerna jag köper skall vara av bra kvalitet för lång hållbarhet på kläderna och helst ekologiskt och snyggt producert. Tyvärr är utbudet av ekologiska tyger i det närmast obefintligt. Jag tar tacksamt emot tips på detta området.

Länkar:

Det höga priset för billiga kläder