Grönsakslandet, vecka 21 – söndag 26 maj

Grönsakslandet 26 maj 2013
Grönsakslandet söndagen den 26 maj

Maj är en intensiv arbetsperiod i grönsakslandet. Allt skall vändas, gödslas och sås. Samtidigt som jag jobbar med det försöker jag hålla undan maskrosorna i blomsterbäddarna som ramar in grönsakslandet. Jag slipper helst deras frön i grönsakslandet. Det räcker så bra med det som blåser hit från omkringliggande fält. En ojämn kamp som jag aldrig lär vinna….

SONY DSC

Grävt och rensat
Den här veckan har jag grävt upp och rensat bort allt ogräs dryga två bäddar. Totalt har jag nu vänt tio av elva bäddar. Bara en kvar!

Det känns otroligt bra att ha kommit så här långt. Det blev en tämligen sen start på grävandet i år på grund av en sen och kall vår men nu under maj har vädret varit desto bättre och jag har grävt i kapp.

SONY DSC
I sista bädden som ännu inte är uppgrävd ser det ut som om jag odlar tusenskönor och maskrosor. Ganska fint men inte riktigt så som jag hade tänkt det. Nästa vecka skall även den här bädden vara rensad….förhoppningsvis…

SONY DSC

Sådd
Idag har jag sått en av de fyra bäddar som är uppgrävda men ännu inte sådda. Min plan var att så klart alla fyra men tiden räckte inte till och dessutom sa min kropp stopp. Efter tre dagar med tungt arbete med grönsakslandet samt renovering och klippning av gräsmatta är jag helt slut och det gör ont lite över allt.

I sjunde bädden för i år sådde jag kål – palmkål, Neri di Toscana, broccoli, Calabrais och Thompsons, kålrabbi Azur Star och Superschmeiz och blomkål Purple Cape och Snowball. Innan fröna kom i jorden vände jag ner ett ordentligt lass med koskit. Fett och fint vill kålen ha det.

SONY DSC

SONY DSC

På gång
Det är fortfarande löken och bondbönorna som har kommit längst. Men nu syns även svartroten och haverrotens grässtråsmala hjärtblad. Och så finns det förstås oändligt många små hjärtblad från allsköns ogräs. Men än vågar jag inte rensa, ifall jag tar fel.

Rabarbern har vuxit något otroligt de senaste veckorna och de har dessutom börjat få blommor. Mer blommor än brukligt. Jag tar bort dem allt eftersom jag ser dem. Några av dem hamnade i en stor vas på köksbordet.

Bärbuskar och rabarber...
Bärbuskar och rabarber…
Rabarbern har fått mängder av stora blomknoppar.
Rabarbern har fått mängder av stora blomknoppar.
Rabarberblommorna hamnade i en stor vas på köksbordet. De ser lite märkliga ut. Går de att äta??
Rabarberblommorna hamnade i en stor vas på köksbordet. De ser lite märkliga ut. Går de att äta??

Skördat
Det går fortfarande att hitta grönsaker från förra årets odling. Tyvärr inget vi lär bli mätta på. Dagens skörd bestod av en morot som var några centimeter lång och en haverrot som mest bestod av en kvast av tunna rötter.

Gräslöken, som jag nämnde redan i förra veckans inlägg, är fortfarande oskördad. Jag kom på att frysarna behövde frysas ur och bättre göra det innan de åter blir fulla av grönt. Så gräslöken får växa till sig ytterligare några dagar. Men ingen panik….

Nyskördad yttepytteliten morot. Den är från förra årets odlingar.
Nyskördad yttepytteliten morot. Den är från förra årets odlingar.
Haverrot.
Haverrot.

Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här.

2 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 21 – söndag 26 maj”

  1. Hej! Väldigt fin och inspirerande blogg du har. Håller själv på att anlägga grönsakslandet med bäddar så som du har. Har haft odling i ett stort land förut men får inte den ordning jag vill ha så jag funderade på att göra så som du gjort med bäddar istället. Känns mer överkomligt då tror jag. Hur stora bäddar har du och hur djupa är dom? / Christina

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.