Grönsakslandet, vecka 20 – söndag 19 maj

Grönsakslandet söndagen den 19 maj.
Grönsakslandet söndagen den 19 maj.

Nu börjar det! Regnet! Och det tar i riktigt ordentligt.

Väl det för det har verkligen varit torrt i jorden, länge. Vilket i och för sig har varit bra när jag grävt upp grönsaksbäddarna. I år har det verkligen gått lekandes lätt att vända jorden. Torrt och fint som det varit.

Men nu behöver det komma blött från ovan så att allt jag sått kommer i gång och gror. Annars lär det inte bli mycket grönt att skörda senare i år. Visst går det att vattna, men jag har liksom ingen lust att börja med det redan nu. Det är ju något som sker under högsommaren, om sommaren behagar bli torr och varm. Förra året tror jag inte att jag drog fram spridaren till grönsakslandet en enda gång.

SONY DSC

Grävt och rensat
Den här veckan har jag ”bara” vänt och rensat två bäddar, eller rättare sagt nästan två bäddar. För jag hann inte riktigt klart idag med andra bädden innan dropparna började falla. Men ingen panik. Jag ligger tidsmässigt bra till ändå jämfört med tidigare år. I synnerhet i jämförelse med förra årets sena vår. Då jag höll på ända fram till juli innan jag blev klar.

Snart har jag vänt och rensat den åttende bädden. Bara tre kvar....
Snart har jag vänt och rensat den åttende bädden. Bara tre kvar….

Egentligen skulle jag hinna gräva upp alla bäddarna på en vecka, då varje bädd tar runt timmen att gräva upp. Men kroppen säger att jag inte skall göra så. Man skulle ju tro att det var ryggen som skulle protestera mest, i synnerhet som jag är tämligen lång. Men inte då. Det är framsidan av mina ben som jag får ont i.

Kan kanske låta lite märkligt men det är när jag trycker ner spaden i jorden med hjälp av foten som benen får hög belastning. När jag gräver två till tre bäddar per vecka så funkar det ok. Och då hinner jag även med annat som behöver göras i trädgården så här års.

Sådd
De tre bäddarna som jag grävde upp i förra veckan har  jag sått i. Först fick de ett lass med koskit som jag vände ner med grepen och därefter drog jag upp fåror att så i.

Bäddar som jag har sått klart i....

I fjärde bädden för i år sådde jag morot, Atomic Red, James Scarleg int., Yellowstone och London torg, samt satte gul lök.

I femte bädden sådde jag stjälkselleri, Tall Utah 52/70, persilja, Grune Perle, dill, vanlig, rotpersilja, Halvlång Berliner, och palsternacka, Student och Halblange Weiss, 

I bädd nummer sex sådde jag rödbetor, Detroit globe 3 och Forono, och mangold, Zilver 2, Charlotte, Erbette, Rhubarb Chard, Golden Chard och Fordhook Giant.

Bäddarna är 1,2 meter breda och knappa 3 meter långa.

På gång
Löken och bondbönorna har kommit upp fint. I övrigt är det svårt att se om det är grönsaker eller ogräs som börjar synas med sina små hjärtblad. Troligen mest det senare.

Löken växer fint...
Löken växer fint…
...liksom bondbönorna.
…liksom bondbönorna.

 

Gräslöken är klar för första skörden och rabarberna har inte heller långt kvar. Bärbuskarna har börjat blomma. Men var är insekterna? Det är verkligen inget surrande bland buskarna. Jag tycker det blir färre insekter för var år som går. Det är något rubbat med vår värld när bin och humlor börjar bli sällsynta.

Rabarber och bärbuskar.
Rabarber och bärbuskar.

Skördat
Jag hade tänkt skörda gräslök den här helgen, men tiden ville inte räcka till. Men det går nog lika bra nästa vecka  🙂

Övrigt fixande
Idag klippte jag gräset för första gången mellan bäddarna. Gräset har verkligen vuxit under veckan som gått. Jag hade även tänkt köra med trimmern längs kanterna på bäddarna, men det får bli en annan gång. Så himla noga behöver det inte vara. Även om det ser fint ut när det är gjort.

Här ser det mest ut som om jag odlar spalje....men det är bara förra årets stöd för bondbönorna som ladrig kom bort...ja ja...
Här ser det mest ut som om jag odlar spalje….men det är bara förra årets stöd för bondbönorna som aldrig kom bort…ja ja…

Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här.

3 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 20 – söndag 19 maj”

  1. Jag har också funderat på det där med bina och humlorna, tycker också dom blir färre och färre, nästan så man har lust att fånga dom man ser och skjutsa in dom i växthuset 😉 för dit hittar dom inte alls!

  2. Instämmer! Jag har börjat drömma om att ha egna bikupor – det finns kurser och allt möjligt så att man kan lära sig det! Men det känns som att vår tomt är lite för liten. 🙁 Så jag planterar massor av blommor istället, för att dra hit smådjuren, och har åtminstone sett både några bin och några humlor. Lavendeln brukar vara ett säkert kort.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.