Grönsakslandet, vecka 19 – söndag 12 maj

SONY DSC
Grönsakslandet söndagen den 12 maj.

Nu är gräsmattan skönt grönt och det går inte att tveka på att det är vår. Det är en härlig tid som går oroväckande fort, som alltid.

Dagarna har varit riktigt fina, med härligt varma dagar, så det har inte varit direkt betungande att vara ute och fixa i grönsakslandet. Men som väl är har det också regnat lite för det är tämligen torrt i jorden och det lär inte gro några frön om det fortsätter att vara snustorrt i jorden.

SONY DSC

Grävt och rensat
Den här veckan har fokus legat på att gräva och vända jorden samt att rensa bort ogräs. Jag har nu grävt upp totalt sex av elva bäddar. Så med andra ord är hälften av bäddarna klara. Gott…

Det går lätt att gräva för jorden är lagom torr. Är jorden för blöt så blir varje spadtag betydligt tyngre, plus att jorden blir kletig och inte vill lämna spaden. Det är inte heller bra att jorden är för torr för då blir jorden hård och klumpar sig. Men nu har den varit alldeles lagom. Varje spadtag känns lätt och jordkakorna går lätt sönder.

En fördel att gräva nu är att ogräset inte har kommit igång så fasligt ännu. Det är bara i ett par av bäddarna där maskrosorna mer eller mindre har tagit över helt. Även här är det en fördel att jorden är lagom torr för rötterna lossnar lätt från jorden. Bra det….

Sex av elva bäddar är uppgrävda och rensade.
Sex av elva bäddar är uppgrävda och rensade.

Sådd
I veckan som gått har jag inte sått så mycket. Jag har som sagt haft fokus på att gräva. Men jag har i alla fall fått sått klart den tredje bädden. Tre bäddar väntar på att gödslas och sås men det får bli kommande veckas arbete.

Veckans idoga grävande har gjort att ryggmusklerna är trötta och behöver vila. Jag har inte ont, men det känns tydligt när jag försöker gräva att musklerna har fått en lagom dos med grävning. Så för att undvika skador lyssnar jag på min kropp och undviker spaden ett par dagar.

Förra veckan fick jag avbryta såarbetet då det blåste för mycket. Fröna ville liksom inte hamna där jag tänkt mig. Men i veckan gick det bättre. Vad har jag sått då? Det blev en rad på ca 3 meter med morot, Early Nantes, samt en rad med purjolök, Lungo d’Inverno, St Victor och Almera.

Det är första gången jag sår purjolöken direkt i jorden. Tidigare år har jag alltid förkultiverat purjolöken, men som jag skrev här, har jag inte förkultiverat en endaste grönsak i år. Vi får se vad det blir av det här. I vilket fall som helst blir jag en erfarenhet rikare.

Jag har även sått några korta rader med sallad: plocksallat, Lactuca sativa och B. S. Simpson, bataviasallat, Maravilla de Verano, raicchio, Palla Rossa, samt salladscikoria, Rossa di Treviso.

I tredje bädden finns sedan tidigare en rad med rödlök och två rader med schalottenlök, vilka jag satte i förra veckan.

Jag har även fått ner sättpotatisen. Grävde ner dem lite oplanerat i det långsmala landet som ramar in grönsakslandet. I vanliga fall brukar jag ha dahlior här men i år blev det visst potatis.

Bondbönorna har börjat visa sig...och något som liknar svartrot. Det senare har jag inte sått här utan är nog en rotrest från förra årets odling som tagit sig.
Bondbönorna har börjat visa sig…och något som liknar svartrot. Det senare har jag inte sått här utan är nog en rotrest från förra årets odling som tagit sig.

På gång
Äntligen har bondbönorna börjat visa sig. I alla fall ett par stycken. Gissa om jag är otålig. Jag vill ju se resultat av mitt arbete inte bara se maskrosor växa sig stora och gröna.

Gräslöken och rabarbern har tagit sig bra och bärbuskarna börjar bli riktigt gröna nu. Fint…

Grön och skön gräslök. Snart dags för första skörden.
Grön och skön gräslök. Snart dags för första skörden.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Skördat
Skördat har jag däremot inte gjort. I alla fall inte från grönsakslandet. Det som jag plockar är nässlor och kirskål men de skördar jag i slänten bakom ladugården och inte i grönsakslandet. Maskrosorna som jag grävde upp i förra veckan för att testa att äta fick jag inte tillagat utan de hamnade på komposten. Men säsongen för maskrosor hag ju bara börjat så än finns det tid att testa.

I de land som ännu inte har blivit uppgrävda håller maskrosorna att ta över. Min plan är att få bort dem innan de börjar blomma. Vill ju inte att de skall fröså sig i grönsakslandet.
I de land som ännu inte har blivit uppgrävda håller maskrosorna att ta över. Min plan är att få bort dem innan de börjar blomma. Vill ju inte att de skall fröså sig i grönsakslandet.

Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här.

5 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 19 – söndag 12 maj”

 1. Hej !

  Så kul att hitta till din härliga och inspirerande blogg ! med alla fina tips och underbara djur.
  Titta in till dig kommer jag att göra ofta.
  Tänkte göra likadana odlingsbäddar som du har, en liten fråga ? vad har du i botten på dom ?? och vad anväder du för jord ? det låter som jag aldrig odlat ( det har jag ) men jag tycker det är svårt att veta vilken jord som är bäst ( av dom man köper )om man inte har egen kompost jord förståss.
  Ha det så gott !
  Kram från Åsa högt upp i norr

  1. Välkommen till min blogg 🙂
   Jag har satt sargarna till odlingsbäddarna rätt på marken och har ingen botten på dem. Det enda jag har gjort för att förbereda odlingsplatsen var att först ta bort grässvålen samt rensa bort alla rötter. Därefter grävde vi ner sargarna. All gjord som finns i bäddarna är det som fanns från början i marken. Sen har vi allt eftersom fyllt på med gödsel och mindre mängder kompost.
   Jorden vi har är grymt bra att odla i. Den är humusrik och ”fet” så jag har fått mycket gratis.
   Jag har inte fyllt på med köpejord så jag vet inte vad som är bäst. Kan du inte använda jorden du har eller är den inte bra att odla i?

   1. Hej hopp igen !

    Tyvärr, så har vi en tung lerjord, men jag får prova mig fram och blanda ut lerjorden, så nått ska det nog bli att skörda så småningom.
    Så härlig tröja du stickar, så snyggt men tunt garn.
    Kram ses snart igen
    Åsa

 2. Härligt att se och läsa!! Jag har precis skrivit ett inlägg om pallkragar. Eller lite om hur jag tänker just nu kring dem. Då känns det gott att se dina naturligt vackra pallkragar och odlingar. Det är så jag vill ha det. Enkelt och funktionellt utan krusiduller. Får se hur vi lyckas med det :)) Vi kan verkligen inget om odling och börjar med små enkla saker. det ska ju vara kul och speciellt för barnen.

  Kram Ann-Louise

  1. Roligt att bloggserien Grönsakslandet uppskattas.
   Vi lever med självhushållning, dvs vi äter det vi odlar, och då behövs det tämligen stor yta. Vanliga pallkragar skulle inte räcka långt….eller det skulle bli väldans många 😉
   Därför har vi snickrat ihop egna bäddar. Bäddarna är lite olika stora men alla är 120 cm breda, men sen skiljer de lite i längd, men runt 350 cm långa.
   Jag kunde inte heller mycket när jag började odla för nio år sedan men man lär sig ju. Så börja i lagom storlek och utöka efterhand tills det känns lagom. När jag började odla hade jag tre bäddar….
   Beträffande krussiduller: Jag tycker det enkla och praktiska är det snygga. Jag gör detta för min egen skull och inte för att det skall se ut på ett visst sätt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.