Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 8

Nu har det blivit dags att fodra yllekjolen som jag syr på i Syskolan. Kjolen fodras innan jag syr på linningen eftersom fodret hålls fast upptill av linningen. I övrigt hänger fodret löst, med undantag för vid dragkedjan där fodret sys fast. Mer om det här nedan.

Jag fodrar alltid kjolar i ylletyg då fodret ger fint stöd till tyget och förhindrar att tyget hakar upp sig i strumpbyxorna när man rör sig. Det glatta fodertyget gör att kjolen faller fint. Sommarens enkla bomullskjolar brukar jag däremot inte fodra. Så det är lite beroende på tyg och modell som avgör om jag fodrar eller ej. Men som sagt vinterns yllekjolar får alltid ett foder.

Flera av momenten kan verka lite krångliga men är inte så avancerade som det ser ut. Det mesta ger sig allt eftersom man syr ihop delarna. Vissa moment är mer svårbeskrivna än svårsydda  🙂

Bild 1: Mönstret nålas fast och fodret klipps till
Bild 1: Mönstret nålas fast och fodret klipps till

Jag använder kjolens mönster för tillklippning av fodret. Jag satte ihop mönstret för fickan med mönstret för framstycket och fick på det viset mönstret till fodrets framstycke, bild 1.

Bild 2:
Bild 2:

Även för fodret till bakstycket använde jag kjolens mönster. För att ge bättre rörelsevidd till fodret la jag till en centimeter på sömmen mitt bak, utöver sömsmånen. Fodertyget är stumt och inte det minsta töjbart till skillnad mot ylletyget som är lite mer formbart. För att minska risken att fodret går sönder när man sitter i kjolen lägger jag därför till lite extra vidd på fodrets bakstycke, bild 2.

Längden på det färdiga fodret skall bli ca 4-5 cm kortare än kjolens längd. Detta för att inte riskera att fodret syns. I synnerhet när man sitter ner har fodret en benägenhet att titta fram.

Bild 3: Sidsömmarna sys och pressas så att sömmen kommer mellan fram och bakstycket.
Bild 3: Sidsömmarna sys och pressas så att sömmen kommer mellan fram och bakstycket.

För att få en snygg finish på de längsgående sömmarna syr jag dem med fransk söm. Att sy fransk söm är mycket enkelt och dessutom slipper man zick-zacka. Lägg tygbitarna aviga mot aviga och sy en smal sidsöm. Vanligen lägger man räta mot räta men nu lägger vi tyget tvärt om.

När sömmen är sydd pressar jag i sär den och viker den därefter längs sömmen så att sömsmånen hamnar inne i vecket. Jag pressar åter på sömmen så att kanten med sömmen blir vass och tydligt, bild 3.

Sen syr jag åter en söm, nu med tyget räta mot räta, varvid sömsmånen från den föregående sidsömmen hamnar inne i den nya sömmen och den fransiga kanten blir dold. Sömsmånen skall nu vara något bredare än föregående sömsmån. På det viset blir den tygets kant helt dolt.

När jag nu vänder på tyget och pressar sömsmånen åt ena sidan har det blivit en prydlig söm utan fransiga kanter, bild 4. Med fransk söm behövs inte tyget zick-zackas eller overlockas. På fodrets rätsida ser sömmen ut som ”vanligt”.

Bild 4:
Bild 4:

Jag börjar med att sy sömmen mitt bak. Jag startar en bit ner på sömmen mitt bak och syr ner till sprundets början. Öppningen upptill är till för dragkedjan och nertill för att matcha veckplattan som finns på kjolen. Jag mäter på kjolen för att se var jag skall börja och hur långt jag skall sy för att fodret skall passa kjolen.

Därefter syr jag sidsömmarna ända uppifrån midjan ner till fållen. Här skall det inte vara några sprund eller öppningar.

När alla sömmar är sydda pressar jag dem och därefter viker och pressar jag fållen. Jag viker fållen två gånger så att tygets fransiga kant hamnar inne i fållen. Sen är det dags att sy längs fållens innerkant, bild 5 och 6.

Bild 5: Fållen viks två gånger och pressas och sen sys fållen på maskin. Här har jag vikt ut fållen för att visa hur den är vikt och pressad.
Bild 5: Fållen viks två gånger och pressas och sen sys fållen på maskin. Här har jag vikt ut fållen för att visa hur den är vikt och pressad.
Bild 6: Fållen är sydd. Här syns även den prydliga sidsömmen, sydd med fransk söm.
Bild 6: Fållen är sydd. Här syns även den prydliga sidsömmen, sydd med fransk söm.

För att förstärka sprundet mitt bak viket jag en foderbit dubbelt och klipper till en triangel med den vikta sidan neråt. Jag zick-zackar och syr fast kilen på avigan över sprundets övre del, bild 7 och 8.

Bild 7: Sömmen mitt baks sys inte ända ner utan sista biten bildar ett sprund som är lång som vecket på kjolen. För att förstärka sprundet syr jag på en trekant.
Bild 7: Sömmen mitt baks sys inte ända ner utan sista biten bildar ett sprund som är lång som vecket på kjolen. För att förstärka sprundet syr jag på en trekant.
Bild 8: Sprundet med förstärkning.
Bild 8: Sprundet med förstärkning.

 

Bild 9: Fodret nålas fast runt dragkjedans öppning.
Bild 9: Fodret nålas fast runt dragkedjans öppning.

Nu är fodret klart för att sys fast i kjolen. Jag börjar med att nåla fast fodret runt dragkedjans öppning, bild 9.

Tänk på att fodrets sömmar skall ligga in mot kjolens sömmar. Så när man tittar ner i den färdiga kjolen skall man se fodrets rätsida och inga sömmar. Alla sömmar, både kjolens och fodret är därmed dolda. Snyggt och prydligt  🙂

Jag syr fast fodret runt dragkedjan mot  kjolens tyg. Jag syr fast fodret så att sömmen inte syns på kjolens rätsida, bild 10.

Bild 10: Fodret sys fast runt kjolens dragkedja.
Bild 10: Fodret sys fast runt kjolens dragkedja.

Nertill vid dragkedjan går det inte att sy på maskin utan här fäster jag fodret för hand, bild 11.

Bild 11: Nertill på kjolens dragkedja fäster jag fodret för hand.
Bild 11: Nertill på kjolens dragkedja fäster jag fodret för hand.

 

Bild 12: Fodret nålas fast vid kjolens linning.
Bild 12: Fodret nålas fast vid kjolens linning.

Nu är det dags att sy fast fodret upptill vid kjolens linning. För att ge kjolen rätt form upptill har bakstycket inprovningar. Du kan läsa mer om det här. På fodret syr jag inte inprovningarna utan jag lägger dem istället som veck som jag nålar fast mot kjolens linning, bild 12 och 13.

Även den extra rörelsevidden som vi gav fodret bak hamnar i vecket. Fodret och kjolens linning skall nu ha fått samma längd.

För att underlätta fastsättandet av kjolens linning syr jag fast fodret upptill. Jag syr hjälpsömmen ganska så smal så att sömmen inte riskerar att synas sen när linningen är på plats.

Hur kjolens linning skall sys fast berättar jag om i nästa inlägg i Syskolan.

Bild 13: Fodret nålas fast i kjolen.
Bild 13: Fodret nålas och sys fast i kjolen.

Hoppas beskrivningen är tydlig nog. Är det något du undrar över så fråga gärna. Alla tidigare inlägg i Syskolan hittar du här.