Grönsakslandet, vecka 18 – söndag 5 maj

Gräset mellan bäddarna börjar bli grönt.
Gräset mellan bäddarna börjar bli grönt.

Det börjar bli grönt i grönsakslandet, eller rättare sagt det börjar bli grönt mellan grönsaksbäddarna. Gräset har börjat anta en mer sommargrön ton och ramar in bäddarna fint. I grönsaksbäddarna är det ungefär som förra veckan. Det som är grönt är ogräset i övrigt har det inte hänt så mycket.

I bäddarna är det än så länge bara maskrosor och annat "vilt" som frodas...
Tre av elva bäddar är uppvända…

Grävt och rensat
Det tunga jobbet med att vända upp jorden i bäddarna fortsätter. Under den här veckan har jag grävt upp ytterligare en bädd och påbörjat en fjärde. Totalt har jag elva bäddar av lite olika storlekar. Den totala ytan på bäddarna är dryga 41,5 kvm.

Sådd
Idag fick jag sått klart andra bädden. Jag satte tre rader med gul lök och däremellan sådde jag en rad med svartrot och en rad med haverrot. Raderna är ca 3,5 meter långa.

Innan jag sådde vände jag ner lite väl brunnen kodynga och krattade ytan jämn. Med ett gammalt avbrutet krattskaft drog jag upp fem sårader för att bättre hålla koll på var jag skulle så.

I den tredje bädden satte jag två rader med schalottenlök och en rad med rödlök. Jag hade även tänkt så sallad och nån rad morot. Men det blåste på tok för mycket.

Jag började så men det var helt omöjligt att få fröna där jag ville ha dem. De små fröna blåste iväg helt okontrollerat. Så jag beslöt att det var bättre att vänta tills vinden lugnat ner sig lite.

Det var lättare med svartroten och haverroten då deras frön är som små barr och gick att peta ner en och en.

Tre bäddar är uppgrävda och rensade på ogräs.
Nu är tre bäddar är uppgrävda och rensade på ogräs.

Historik
När jag kollade mina noteringar för tidigare års sådder ser jag att jag fick ner löken i jorden följande datum: 2012: 20 maj och 28 juni, 2011: 6 och 20 maj, 2011:19 och 22 maj, 2010: 15 maj och 21 juni. Ganska så varierat med andra ord. Kan även konstatera att jag var ganska så tidig i år. Bra det….

Skördat
När jag vände upp tredje bädden tog jag vara på maskrosrötterna. Jag vill testa hur de är att äta.

Jag vill dryga ut vårt förråd med vinterförvarade grönsaker. Eftersom förra årets kalla sommar gav osedvanligt klen skörd, har jag börjat intressera mig mer för det som vi kallar ogräs. Kirskål och nässlor är väl beprövade sorter, men maskros har jag ännu inte tillagat. Jag lovar att återkommer när jag testat.

Men när jag skördade dem så var det flera maskrosor som inte hade mer än någon centimeter lång rot. Resten var uppätet. Så även här hade sorken hunnit före och ätit sig runt. Men nu var det i alla fall ”bara” maskrosor som stått på menyn. I förra bädden var det palsternackorna.

Jag har inget emot att sorken äter upp det som vi kallar ogräs. Egentligen är det ju bara bra. Och nåt måste han ju äta – hellre det än våra grönsaker. Men nu när jag börjat se även ogräset som mat och han hann före även här, börjar jag nästan ta sorkens framfart personligt. Gå och ät någon annstans, sork!!

Bäst han håller sig ur vägen för får jag syn på den så lovar jag att kalla på katterna. De är riktiga storviltsjägare…i alla fall goda sorkjägare. Ingen sork lever tryggt med katterna i närheten  😉

Vinbärsbuskarna har börjat slå ut....
Vinbärsbuskarna har börjat slå ut….
Rabarbern har fått små söta och väldans krusiga blad.
Rabarbern har fått små söta och väldans krusiga blad.

På gång
Som sagt har det inte hänt så mycket i grönsakslandet. Men lite är på gång. Vinbärsbuskarna har börjat få små, små blad. Även rabarbern har fått blad, små och krusiga.

Lite här och var mellan bäddarna sticker små rosetter av akleja upp. Inget jag tänker äta men de är ju så fina så de får hållas.

Aklejan börjar komma upp ur jorden.
Aklejan börjar komma upp ur jorden.

Tidigare inlägg i min bloggserie, Grönsakslandet, hittar du här och här.

4 reaktioner till “Grönsakslandet, vecka 18 – söndag 5 maj”

  1. Jag gav också upp tanken på morotssådd idag. Vi har öppet sydvästligt läge så det blåste på rejält. Får så första bästa lugna dag framöver. Visst är aklejabladen fina nu på våren. Gjorde kirskålpaj idag inspirerad av dig! Så underbart gott.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.