Grönsakslandet, vecka 16 – söndag 21 april

Grönsakslandet är än så länge tämligen grått och gult. Men snart tar det fart. I alla fall ogräset lär snart vara grönt och frodigt.
Grönsakslandet är än så länge tämligen grått och gult. Men snart tar det fart. I alla fall ogräset lär snart vara grönt och frodigt.

I helgen började årets arbete med grönsaksodlingarna. Känns obeskrivligt bra att ha fått börja med vårförberedelserna i grönsakslandet.

Nu börjar även min nya bloggserie, Grönsakslandet, där jag varje vecka kommer att berätta om vad som händer i grönsakslandet beträffande sådder, odlingsresultat och skörd. Alla inlägg i serien kommer du att hitta här.

Inte mycket liv här ännu.
Inte mycket liv här ännu.

Förkultivering
I år har jag inte sått ett endaste frö för att förkultivera, varken grönsaker eller blommor. Det är första gången. Det var nog den långa och sega vintern som fick min motivation att dala. Men ingen panik. Det mesta som jag odlar går att så direkt i grönsakslandet. Det är väl sellerin och purjolöken som skulle vunnit tid på att sås inne tidigare i vår.

Tomater och chili sår jag inte i år. Då vi ännu inte har något växthus så har tidigare års skörderesultat varit tämligen klent. Så i år bestämde jag mig för att hoppa tomater och chili och istället lägga tiden på att få till ett enkelt växthus till kommande års odlingar.

Grävt och rensat
Första odlingsbädden, av totalt elva stycken, är uppvänt och rensat på ogräs. Det gick förvånansvärt snabbt och enkelt. Den första bädden brukar kännas bra mycket jobbigare att gräva upp än vad det gjorde i år. Den senaste tidens rätt så intensiva träning har uppenbarligen gett resultat.

Halva bädden uppgrävt.
Halva bädden uppgrävt.

Sådd
Jag hann även med att så bondbönor. Det blev tre rader på dryga 3 meter vardera. Jag har sått följande sorter: Witkiem, Hangdown, Express, Super Aguaduice samt bönor från egen skörd.

Jorden förberedde jag genom att vända den och rensa bort allt ogrär. Sen tillförde jag lite aska. I övrigt ingenting. Bondbönorna hamnade på ca 5 cm djup med 20 cm avstånd från varandra. Mellan raderna är det ca 40 cm.

Det blev en bra start på sådden. Förra året fick jag inte ner bondbönorna i jorden förrän 20 maj. 2009 sådde jag bönorna 25 april, 2010 den 8 april och 2011 den 24 april. Så ett ganska ”normalt” år beträffande sådd av bondbönor.

När jorden blivit lite varmare skall jag även så störbönor och vaxbönor i samma bädd. Bondbönor är inte lika känsliga mot kall jord som bönor är, så dem kunde jag så redan idag.

Första bädden färdiggrävd och jag har sått tre rader med bondbönor.
Första bädden färdiggrävd och jag har sått tre rader med bondbönor.

På gång
I en annan bädd hittade jag de första bladen på övervintrad palsternacka. De skall strax skördas men först får de gärna visa var de finns.

Förra årets palsternackor, som har övervintrat i landet, har börjat få blad igen.
Förra årets palsternackor, som har övervintrat i landet, har börjat få blad igen.

Skörd
När jag vände upp grönsakslandet hittade jag förra årets odlingar av svartrot och haverrot. Det var inte så många som fanns kvar men de som jag hittade var stora och fina. Det borde funnits mer men antagligen hade de ruttnat bort eller så blev det helt enkelt få rötter på grund av förra sommarens usla väder.

Årets första skörd bestod av övervintrad svartrot och haverrot. Mums med färska grönsaker så här års...
Årets första skörd bestod av övervintrad svartrot och haverrot. Mums med färska grönsaker så här års…

1 reaktion till “Grönsakslandet, vecka 16 – söndag 21 april”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.