Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 7

Då var det äntligen dags för Syskolan del 7!

Ni undrar förstås om, eller kanske hoppades på att, jag glömt bort Syskolan. Men det har jag faktiskt inte, även om det kan verka så med tanke på hur lång tid det har gått sedan förra inlägget. Det var just det här jag var rädd för skulle hända när jag drog i gång tråden. Men nu har det hänt så då behöver jag inte vara rädd för det länger. Bättre att fokusera på nästa inlägg i Syskolan…..som kommer här….japp   🙂

Bild 1: Sidsömmen är sydd.
Bild 1: Sidsömmen är sydd.

Vi har nu ett bakstycke med motveck och dragkedja och ett framstycke med två fickor. Nästa steg är att zick-zacka runt bak och framstyckena längs sidsömmarna. Eller sy på ett kantband så som jag har gjort, bild 1.

När det är klart är det dags att sy ihop sidsömmarna. Om tyget är rutigt som på min kjol lägg lite extra uppmärksamhet på att få rutorna att stämma med varandra. Nåla så att tyget ligger still när du syr och känner du dig osäker kan det vara värt att tråckla sömmen först innan du syr den på maskin.

Bild 2: Sidsömmen är pressad.
Bild 2: Sidsömmen är pressad.

När sidsömmarna är sydda pressas de isär, bild 2. Lägg en fuktad handuk mellan strykjärn och sömmen så blir pressningen exakt och snygg.

Bild 3: Nertill på kjolen vid veckplattan. Fållen har fått en kantband, liksom övriga sömmar på kjolen.
Bild 3: Nertill på kjolen vid veckplattan. Fållen har fått en kantband, liksom övriga sömmar på kjolen.

Nu är det dags att antingen kantbanda eller zick-zacka nertill på kjolen och därefter pressa fållen på samma sätt som vi gjorde med sidsömmen, bild 3.

SONY DSC

Kolla så att fållen blir lagom bred genom att stämma av med motvecket bak. Fållen skall komma precis fram till skoningen på sömmen för motvecket, se bild 4.

Sy fast fållen över sömmen för veckplattan enligt bild 4 och 5. Håll fållen tajt mot kjolen när du syr längs sömmen. Det kan vara lite knöligt men om sömmen klipps ner till några mm i bredd och med ett fast tag om fållen så skall det gå bra.

Bild 5: Fållen är uppsydd längs sömmen för veckplattan. Detta för att vecket skall vika sig snyggt vid fållen.
Bild 5: Fållen är uppsydd längs sömmen för veckplattan. Detta för att vecket skall vika sig snyggt vid fållen.

Därefter är det dags att fålla kjolen, vilket görs för hand för att få en snygg fåll som inte syns på rätsidan, bild 6.

Bild 6: Kjolen fållas för hand för att det inte skall synas på räta.
Bild 6: Kjolen fållas för hand för att det inte skall synas på räta.

Hoppas beskrivningen är tydlig nog. Är det något du undrar över så fråga gärna. Alla tidigare inlägg i Syskolan hittar du här. Under nästa syskola skall vi sy i kjolens foder och därefter skall kjolen få en linning. Sen är kjolen klar för att användas  🙂