Ruvdags x 3

Först var det en ljus höna som började ruva och snäll som jag är fick hon fyra ägg att ligga på. Efter någon dag hade hon fått en ruvkompis, en röd höna. Två hönor på fyra ägg. Tycker jag känner igen det här!?!

Och för någon dag sedan var de tre i redet. Nu hade även svarta hönan Hedvig fått ruvlust och knött sig in i samma rede. Trångt var bara förnamnet. Tokhönor!

Tre hönor på fyra ägg! Nästan lite för bra kan man tycka.

För naturligtvis är redet överfullt med hönor favoritredet för att värpa ägg i. Hur går det till? Känns som om det skall vara en omöjlighet att få in ytterligare en höna i redet.

Gissa om det är svårt att pilla fram de ägg som övriga hönor har lagt i redet och som inte skall ruvas utan bli mat. Hur jag än grejar runt och letar efter ägg så känner jag mest otaliga hönsben, fjädriga magar och en och annan vinge. Plus en och annan näbb som försöker rulla undan äggen från mina händer.

Men skam den som ger sig och till slut brukar jag ha fått ut alla äggen ur redet, både nylagda och de fyra märkta äggen som det skall bli kycklingar av. De märkta hamnar åter under hönorna resten bär jag in till kylen.

Tack och lov verkar det vara tre snälla hönor som ruvar. Somliga hönor kan nypas mer än bra när de skall försvara sina ägg. Dessa försöker mest hålla kvar äggen under sig. Det gör inte lika ont.

I går blev det åter lite lättare att plocka fram ägg. Svarta hönan Hedvig gav upp favoritredet och lade sig i redet under istället. Som ”belöning” fick hon fyra egna ägg att ruva på. Hoppas nu bara de vet vilket rede de skall ligga i så att inte några ägg bli kalla….hmmm…