Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 6

I förra syskolan sydde vi fast dragkedjan i mittsöm på kjolens bakstycke och denna gång skall vi sy motvecket som också finns i kjolens mittsöm bak.

Bild 1:
Bild 1:

Nertill på mittsömmen på kjolens bakstycke finns det nu ett sprund med invikta kant er på var sida om sprundet (bild 1). Detta skall tillsammans med den lösa veckplattan bilda kjolens motveck. Veckplattan är en långsmal tygbit som är dubbelt så bred som den vikta kanten längs sprundet och lika lång som sprundets öppning plus sömsmån. Upptill är veckplattan tillklippt så den bildar en spets (bild 2).

 

Bild 2:
IBild 2:

Innan vi syr på veckplattan på kjolens bakstycke kantar vi spetsen på veckplattan, alternativet zick-zackar spetsen. Vi väntar med att banda/zick-zacka övriga kanter (bild 2).

 

Bild 3
Bild 3

Nåla därefter fast plattan på kjolens bakstycke. Spetsen skal täcka början på kjolens sprund och nertill skall den hamna i nivå med kjolens nederkant. Om tyget är mönstrat försäkra dig även om att mönsterpassningen blir okej.

Sy fast veckplattan genom att börja med att sy fast spetsen genom att vika ut vecket på kjolen och sy en sida åt gången (bild 3). Du skall med andra ord inte sy så du får en söm på rätsida utan endast sy i den vikta tygbiten och veckplattan..

 

Bild 4
Bild 4

Sy därefter ihop veckplattan och kjolens veck från överkant ner till kjolens fåll. När det är gjort skall det se ut som på bilderna 4 till 8.

 

Bild 5
Bild 5

På bild 5 ser du den ännu lite frasiga sömmen som håller fast veckplattan på kjolen.

 

Bild 6
Bild 6

Bild 6 visar motvecket nedtill på kjolen.

 

Bild 7
Bild 7

Bild 7 visar kjolens bakstycke med vecket från rätsidan.

 

Bild 8
Bild 8

 

Bild 9
Bild 9

Sy nu på kantband eller zick-zacka längs hela ytterkanterna på vecket från midjan ner till kjolens fåll (bild 9). Om du syr på ett band lämna det som skall bilda kjolens fåll obandat (bild 10). Detta för att inte fållen skall bli för klumpig.

 

Bild 10
Bild 10

Bild 10 visar hur jag lämnat den sista biten av sömmen obandat för att möjliggöra få en snygg fåll.

 

Bild 11
Bild 11

Nu är bakstycket klart så här långt och när motvecket är pressat skall det se ut som på bild 11 med snygg passning mellan ränderna på ömse sidorna av vecket.

Hoppas beskrivningen är tydlig nog. Är det något du undrar över så fråga gärna. Alla tidigare inlägg i Syskolan hittar du här.