Bilder på Göteborgs hamn från 60-talet

Jag har köpt en liten mojäng som jag kan skanna in diabilder med. Nu har jag mors diabilder från 60-talet i ett format som passar vår tid lite bättre. Tyvärr var det rätt dammiga. Hur illa dammiga de var såg jag först efter att jag hade skannat in dem alla. Så det blir till att skanna om några bilder.

Bland mors diabilder hittade jag bland annat några bilder på Göteborgs hamn. Det är verkligen fascinerande att titta på dem. Man inser verkligen att det har flutit många, många kubikmeter vatten under Älvsborgsbron sen bilderna togs. Det är en helt annan värld än vad som finns idag.

Bogserbåt_gbg_60-tal
Bilden blev vist spegelvänd….namnet på bogserbåten är lite svårtydd 😉

Hustak_Gbg_60-tal Varvet_gbg_1_60-tal Varvet_gbg_2_60-tal Varvet_gbg_60-tal

9 reaktioner till “Bilder på Göteborgs hamn från 60-talet”

 1. Jag bodde i Göteborg innan jag flyttade till Eskilstuna för några år sedan. Det största fartyget som finns i hamnen idag är nog Operan 🙂 Ibland saknar jag Göteborg så mycket. Fast inte själva staden (jag är nog ingen storstadsmänniska) utan de djupa skogarna och sjöarna som jag bodde granne med… Nu bor jag granne med en parkering och en välskött gräsmatta och det är inte alls lika roligt.

  1. Jag gillar också Göteborg men jag har ingen direkt lust att flytta tillbaks…trivs bra med friheten att bo på landet 🙂

 2. Jag glömde att skriva att det måste vara jättespännande att titta på de gamla bilderna. Frusna ögonblick från en tid för länge sedan. Något din mor tittade på och tyckte att det var värt att få det bevarat på filmrullen…

  1. Det är verkligen en helt annan värld som man ser på bilderna. Idag finns det inte mycket som minner om varvens storhetstid i Göteborg, så det är minst sagt spännande att titta på bilderna och försöka göra sig en bild av hur Göteborg såg ut då.

  1. Det är verkligen mycket som har ändrat sig på de knappa 50 åren som gått sedan bilderna togs….men nåt enstaka hus tycker man sig känna igen i alla fall 🙂

 3. Hej, jag vill först tacka för en mysig och intressant blogg.
  Undrar vilken skanner du köpte till dina diabilder?

  Hälsningar Marie

  1. Tack för fina ord 🙂

   Den heter Plexgear – Pixaver chrome II och är en skanner för negativ och diabilder. Vi köpte den på Kjell & Compani i Göteborg för 399 kr. Så ingen dyr mojäng men den verkar fungera helt ok.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.