Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 5

Tiden rullar i vanlig god ordning väldans fort och det är nu ett tag sedan jag gjorde ett blogginlägg i syskolan.

I syskolan håller vi på att färdigställa kjolens bakstycke och nu har vi kommit till dragkedjan. Att sy i en dragkedja kan man göra på många olika sätt. Jag har ett sätt som jag oftast använder för kjolar och byxor, vilket jag skall försöka beskriva här. Men brukar du göra på ett annat sätt så går det säkert lika så bra.

Jag får erkänna att jag inte tidigare sytt i en dragkedja på ”mitt sätt” i en kjol med veckplattor för motveck. I sömmen mitt bak kommer det nertill bli ett motveck för öka kjolens rörelsevidd och delar av vecken följer med sömmen ända upp till linningen för stabilitet på vecket. Mer om det hittar du i syskolan del 4.

Men det visade funka utmärkt att sy dragkedjan på mitt vanliga sätt, med bara en liten modifikation. Nån gång skall jag visa hur jag syr i dragkedjor på mitt vanliga sätt utan motveck.

Bild 1:
Bild 1:

Först behöver vi hitta en passande dragkedja….eller som i mitt fall…tillräckligt passande dragkedja. Den mest lämpliga dragkedjan jag hade hemma var mörkgrön. Det hade kanske varit ännu bättre om kedjan vore mörkbrun, men då kedjan inte kommer att synas så bestämde jag mig för att det var gott nog så länge den var mörk, bild 1.

Bild 2:
Bild 2:

Klipp sen till en bit enligt bild 2. Den skall vara minst lika lång som dragkedjan och kommer att sitta som skydd under dragkedjan.

Bild
Bild 3

Vik tygbiten i på längden, sy en söm längs den sneda ändan (bild 3), vänd biten och pressa.

Bild
Bild 4

Sy fast dragkedjan på biten, bild 4. Dragkedjans baksida skall ligga mot skyddsbitens råa kant och med dragkedjans nederdel mot den sneda ändan.

 

Bild
Bild 5

Nåla fast dragkedjan på kjolen, med tillhörande skyddsremsa, utefter den vikta kanten för veckplattan på kjolens vänstra bakstycke och sy fast kedjan längs sömmen som du precis sytt (bild 5). När kedjan är fastsydd skall det se ut som på bild 6 när du viker tillbaks veckplattan.

 

Bild
Bild 6

På bild 6 ser du den fastsydda dragkedjan och skyddet som sitter under dragkejdan, från kjolens rätsida.

 

Bild
Bild 7

På bild 7 ser du hur det ser ut på kjolens aviga.

 

SONY DSC
Bild 8

För att förhindra att tyget skall repa upp sig sydde jag fast en band över sömmen och skyddsremsans råa kant. Det går naturligtvis lika bra att sick-sacka. Men då skall du helst göra det innan du syr fast det på kjolen.

 

SONY DSC
Bild 9

Sy ihop kjolens bakstycken längs vecket för veckplattan. Räta mot räta och från motveckets överkant fram till dragkedjan, bild 9.

 

Bild
Bild 10

Sömmen mitt bak skall fortsätta ända förbi dragkedjan med ett någon centimeter. Den sista biten kan vara lite knölig och det är viktigt att delarna ligger rätt så kedjan hamnar där den ska, bild 10. Vik ut veckplattorna, peta tillbaks dragkejdan med sitt skydd ut mot veckplattan och sy några mm innanför dragkedjan på kjolens bakstycke.

 

Bild
Bild 11

När mittsömmen är sydd är det dags att sy fast dragkedjan på kjolens högra bakstycke, bild 11. Nåla fast dragkedjan på avigsidan och försäkra dig om att dragkedjan ligger jämnt utefter den vikta kanten för veckplattan.

 

Bild
Bild 12

Sy fast dragkedjan enligt bild 12. Från linningen ner till ca 1 cm innan mittsömmen börjar.

 

Bild
Bild 13

På rätsidan skall det nu se ut så här med en rak söm som följer den vikta kanten snyggt och prydligt.

 

Bild
Bild 14

Som avslutning syr jag på kjolens rätsida en söm snett ned från den just sydda sömmen till kjolens mittsöm, precis där öppningen för dragkedjan börjar. Se till att dragkedjan, skyddsremsan och veckplattor ligger som det ska.

 

Bild
Bild 15

På avigsidan skall det nu se ut som på bild 15. Kanske inte helt enkelt att se sömmen som går ca 1 cm ovanför den snedställda kanten på skyddsremsan.

 

Bild
Bild 16

Nu är dragkedjan fastsydd och klar och på rätsidan ser det ut som på bild 16 och på avigsidan som på bild 17.

 

SONY DSC
Bild 17

Hoppas beskrivningen är tydlig nog. Är det något du undrar över så fråga gärna. Alla tidigare inlägg i Syskolan hittar du här.