Hembakt vinner…

SONY DSCHär kommer lite brödiga funderingar kring hembakt bröd kontra köpt bröd. Och som ni säkert kan gissa så tycker jag att hembakt är bättre på alla sätt.

Mina tankar resulterade i en lista över de fördelar som jag anser att hembakt har i jämförelse med påsbrödet man kan köpa i mataffärerna.

 1. Det hembakta brödet har en rik och varierad smak. Det köpta påsbrödet verkar mest bestå av luft och smakar typ ingenting.
 2. Med köpt bröd blir det ofta enformigt och tråkigt. För trots att det verkar finnas mycket brödsorter att välja på så är det inte så stor skillnad mellan dem. Det är mest namn och form som skiljer sig åt. Med hembakt bröd finns det knappt något bortre gräns för möjligheterna i smakvariation.
 3. Med hembakt bröd räcker det med två, tre skivor för att känna sig mätt. Äter man köpebröd kan man sätta i sig en halv limpa utan att få samma mättnadskänsla, endast brödsvullen mage. Det märks att de använder mycket luft i sin ”jäsprocess”.
 4. Hembakt bröd är inte bara godare utan även betydligt billigare. Även med ekologiskt och lite dyrare mjöl blir det betydligt billigare att baka själv.
 5. Det kan även bli billigare med hembakt bröd då brödet mättar bättre och därmed går det åt mindre med pålägg. Eller så kan man unna sig extra tjocka skivor av osten.
 6. Med hembakt vet du vad som finns i brödet. I sin grundversion räcker det med mjöl, vatten och salt. Med köpebröd är listan över ingredienser oftast inte under tio och mycket borde inte ens finnas där.
 7. Det finns inte mycket ekologiskt bröd att välja på i affärerna. Däremot ett större utbud av ekologiskt mjöl och gryner.
 8. Jag är rätt övertygad om att hembakt bröd är nyttigare. Dels för att man kan välja bra ekologiska råvaror och dels för att degen har fått jäsa längre. Dessutom slipper man alla mysko processade råvaror man kan hitta i köpebrödet, vilket jag inte direkt tror har till uppgift att göra brödet nyttigare.
 9. Inte nog med detta, man blir även lyckligare av hembakt. För hur nöjd och glad blir man inte av att känna doften av hembakt bröd och sen få sätta tänderna i eget bröd? Lycka är inte vad jag direkt känner när jag stressar runt i mataffären i jakten på brödet som inte bara har ett lockande namn utan även ett bra innehåll. Lycka är hembakt bröd!!  🙂

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

2 reaktioner till “Hembakt vinner…”

 1. mm vad gott det ser ut. Du måste ha stora frysar som får plats med allt du producerar 🙂

  1. Vi har en frysbox i källaren samt två mindre frysar i köket, vilket har räckt väl för det vi odlar och skördar. Sen förvarar vi inte allt i frysarna utan det vi syltar och saftar hamnar i skafferiet i källaren.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.