Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 4

Bild 1: Framstycket har fått bandkantade sidsömmar
Bild 1: Framstycket har fått bandkantade sidsömmar

Under föregående inlägg i Syskolan har vi sytt fickorna på kjolens framstycke, vilket du hittar här, här och här. Det enda som är kvar på framstycket är att zick-zacka sidsömmarna eller göra så som jag gjort – sy på kantband – för att förhindra att tyget fransar sig, bild 1. Jag gör likadant med sidsömmarna på kjolens bakstycke, bild 2.

Bild 2: Sidsömmarna zick-zackas eller kantas med band för att förhindra att tyget räfsar sig.
Bild 2: Sidsömmarna zick-zackas eller kantas med band för att förhindra att tyget räfsar sig.
Bild 2: Inprovning bak på kjolen.
Bild 3: Inprovning bak på kjolen.

Nu är det dags att börja färdigställa kjolens bakstycke. Kjolens bakstycke består av två delar och kjolen kommer att få en söm mitt bak där dragkedja och motveck sitter.

Börja med att sy inprovningarna på bakstyckena. Viktigt att inprovningen får formen av en istapp med snygg avsmalnande spets nertill, bild 3. Får sömmen formen av en morot med trubbig spets nedtill behövs inprovningen sprättas bort och sys om.

Det är lätt hänt att det blir ”morötter”, men det är viktigt att inprovningen får rätt form för snyggt slutresultat och bra passform på kjolen. Känner du dig osäker på formen så kan du markera försiktigt var du skall sy med en märkpenna.

 

Bild 3: Inprovningen är pressad.
Bild 4: Inprovningen är pressad.

Pressa ned inprovningen på avigsidan. Inprovningen skall vikas in mot kjolens mitt, mot sömmen mitt bak. Använd en fuktad handduk för att få ett snyggt resultat när du pressar, bild 4.

Tips! Undvik att pressa på tygets rätsida. Det finns alltid en risk att tyget får blanka partier över de delar som är tjockare på grund av sömmar och inprovningar. Behöver du pressa på rätsidan lägg en handduk mellan tyget du vill stryka och strykjärnet.

 

Bild 4: Vecket till motvecket mitt bak pressas.
Bild 5: Vecket till motvecket mitt bak pressas.

I sömmen mitt bak kommer ett motveck, som egentligen består av två veck ställda med öppningen mot varandra, att sys nertill på kjolen. Vi förbereder för motvecket genom att vika den del av bakstycket som skall utgöra en del av motvecket. Motvecket på kjolen kommer att få ett djup av 5 cm så remsan som viks in är 5 cm plus sömsmån och viks längs kjolens hela längd.

Trots att vecken inte kommer att vara hela vägen upp till linningen viker vi tyget från fållen till linningen. Vi avslutar med att pressa vikningarna med fuktad duk för att få en vass och bestående vikning, bild 5.

Nu har vi två tygdelar som skall bilda kjolens bakstycke. Varje del har en inprovning upptill mot linningen och ett veck som går längs kjolens hela längd längs bakstyckets mittsöm, bild 6.

 

Bild 6: Tygvecket som utgör en del av kjolens motveck är nedpressat.
Bild 6: Tygvecket som utgör en del av kjolens motveck är nedpressat.

Jag förstår om det ännu inte är helt klart hur vecket kommer att se ut, men alla frågetecken kommer förhoppningsvis att rätas ut i kommande Syskolor. I nästa syskola skall vi sy i kjolens dragkedja och därefter kommer vi att sy kjolens motveck.

Tidigare inlägg i Syskolan hittar du här. Och fråga gärna om det är något du undrar över eller om jag skrivit oklart.

4 reaktioner till “Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 4”

  1. En gång försökte jag sy en kjol och det blev en säck! Fast jag minns att när jag var 14 år då sydde jag mig en skjorta. Med krage och allt.

    Jag hoppas att du njuter av helgerna. Gott Nytt År på dig!

    1. Japp det är roligt att sy. I synnerhet som jag är en bra bit över meddellängd och köpta kläder oftast passa si så där…då är det extra roligt att sy och få det att passa bra.
      Hoppas du får ett finfint 2013 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.