Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 3

Bild 1
Bild 1

Syskolan fortsätter och det har blivit dags att sy ihop fickans delar, vilka vi sydde på i förra Syskolan. Delarna vi skall sy ihop är kjolens framstycke med delen med dubbla fickpåsar, ser bild 1 och bild 2.

SONY DSC
Bild 2:
Bild 3:
Bild 3:
Bild 4:
Bild 4: Nåla fast ficköppningen vid sidsömmen och vid linningen.

Lägg kjolens framstycke mot fickpåsen så att det der ut som på bild 3 och 4. Försäkra dig om att fickans öppning hamnar rätt i förhållande till den under fickpåsen genom att kolla att ficköppningen hamnar vid markeringsjacken, bild 5. Jacken gjordes i samband med tillklippningen av kjolens alla delar enligt markeringarna på mönstret.

 

Bild 5:
Bild 5: När kjolens delar klipptes till markerades fickans placering med jack i sidsöm och i linningen. Det underlättar arbetet med att få fickans öppning på rätt ställe.

Nåla fast framstycket vid sidsömmen och uppe vid linningen så att kjolfickans öppning ligger kvar där den skall vara medan du syr fickpåsen, bild 4 och 5.

 

Bild 6:
Bild 6: Lyft undan kjolens framstycke så att fickpåsarnas delar blir synliga och går att nålas ihop.

Lyft upp framstycket så du kan lägga fickpåsdelarna till rätta och nåla längs fickpåskanten så som på bild 6. Nåla och sy en ficka åt gången. Sy ihop fickpåsen och zick-zacka längs kanterna, bild 7.

 

Bild 7:
Bild 7: Fickpåsen är sydd och zick-zackad.
Bild 8:
Bild 8: Sy längs kjolens sidsöm och upptill för att få alla delar att hålla ihop på rätt sätt.
Bild 9:
Bild 9: Så här ser det ut på avigsidan när fickorna är klara.
Bild 10:
Bild 10: Kjolens fickor är klara

Nu är kjolens fickor klara och det skall se ut som på bilderna 8 till 10. För att försäkra sig om att fickans öppning håller sig där den ska kan du sy en förstärkningssöm längs framstyckets sidsöm samt upptill. Då sitter alla delarna fast och det underlättar när du skall sy ihop kjolen och sy fast linningen. Plocka bort alla nålar.

Fråga gärna om det är något du undrar över eller om jag skrivit oklart. Under nästa syskola skall vi sy kjolens bakstycke. Tidigare inlägg i Syskolan hittar du här.

1 reaktion till “Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 3”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.