Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 2

Alla delarna till kjolen är nu tillklippta, vilket jag skrev om i Syskolan del 1, och det har blivit dags att börja sy på kjolen. Jag börjar alltid med fickorna. Eller rättare sagt jag börjar alltid med detaljerna, så som fickor, innan jag syr ihop ett plagg.

Tips! Börja alltid med att sy detaljerna på plagget så som fickor, dragkedjor mm innan du syr ihop plagget. Det gäller kjolar likväl blusar, byxor och övriga plagg som du syr. Detta underlättar avsevärt sömnaden av detaljerna. För att plaggdelarna ännu är rätt små men framför allt för att tygdelarna kan läggas  slätt och platt. Det senare är svårt när plagget är i hopsytt och mest har formen av en tub.

Bild 1: Fickpåse
Bild 2: Infodring sys fast på fickpåsen

Jag startar sömnaden med att nåla fast infodringen på fickpåsedelarna som har rundade uttag för fickans öppning (bild 1 och 2). Därefter syr jag fast infodringen genom en zick-zack-söm på den sida av infodringen som vetter in mot fickpåsens mitt.

 

Bild 3: Fickpåse
Bild 4: Delen som syns ovan ficköppningen sys fast på fickpåsen.

På samma sätt nålar och zick-zackar jag fast ylletygsbitarna på den stora och ”dubbla” fickpåsedelen, vilken kommer att sitta närmast kroppen när kjolen är klar (bild 3 och 4). Att jag inte gör två fickpåsar, istället för en stor sammanhängande, är för att jag vill hålla fickpåsarna på rätt plats när kjolen är klar. När de sitter ihop på mitten kan de bara ligga på ett sätt när jag har på mig den färdiga kjolen.

 

Bild 5a: Båda kjoltygbitarna har sytts fast på den under fickpåsdelen.

 

Bild 5b: Baksidan på fickpåsen.

När båda yllebitarna är fastsydda ser det ut som på bild 5a och b.

Nu har det blivit dags att sy fast fickpåsedelarna med infodringen på kjolens framstycke. Jag nålar ihop delarna, räta mot räta. Det vill säga att fickans infodring skall vara vänt mot kjolens framsida (bild 6).

 

Bild 6: Fickpåsen nålas fast på kjolens framstycke, räta mot räta.
Bild 7: Med röd märkpenna ritar jag en linje var sömmen skall sys. 

För att försäkra mig om att rundningen skall bli rätt och lika för båda fickorna ritar jag med en märkpenna på fickpåsens vita tyg var sömmen skall sys. Jag använder mig att mönsterdelen som mall (bild 7).

 

Bild 8: Sömsmånen är nedklippt till ca 3 mm och jackad där det behövs.

Efter att jag sytt ihop delarna klipper jag ner sömsmånen till ca 3 mm samt klipper jack där rundningen är som störst. Detta gör jag för att få en jämn och snygg rundning på ficköppningen (bild 8).

 

Bild 9: Sömmen stickas ner.

För att hjälpa till att hålla infodringen på plats och minska risken för att den ”kikar fram” när kjolen är klar stickar jag även ner sömmen (bild 9). Jag syr med andra ord en söm på infodringens rätsida, ca 1,5 mm från sömmen som håller ihop fickpåse och infodring med kjolens framstycke. Jag känner efter med fingrarna så att sömmen är vikt åt rätt håll under tidens om jag syr. Det färdiga resultatet ser du på bild 10.

 

Bild 10: Stickningen på avigsidan

Sen är det dags att pressa fickans öppning så den blir jämn och snygg och får en vass kant. För att få bra effekt på pressandet och utan att skada ylletyget använder jag en fuktad tunn handduk mellan strykjärnet och tyget (bild 11).

 

Bild 11: Fickans rundande öppning pressas med en fuktig handduk mellan strykjärn och tyg.

Tips! För att få ett snyggt och proffsigt slutresultat på det du syr är det viktigt att pressa alla sömmarna allt eftersom du syr dem. Vänta inte med att pressa sömmarna tills plagget är klart utan gör det kontinuerligt under hela sömnadsprocessen. Det underlättar även sömnaden av plagget att sömmar och andra detaljer är pressade.

Bild 12: Avigsidan av på den pressade kanten.

 

Bild 13: Fickans öppning på kjolens rätsida.
Bild 14: Avigsidan på kjolens framstycke med fickpåsar och infodringar vid fickornas öppningar.

I nästa syskola skall jag sy ihop alla delar till kjolens fickor. Alla inlägg i bloggserien Syskolan hittar du här. Fråga gärna om du undrar över något eller om jag har skrivit otydligt.