Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 1

Att sy en kjol kan göras på många sätt och i denna och efterkommande blogginlägg kommer jag att göra ett försök att beskriva hur jag gör. Förhoppningsvis kan inläggen inspirera och ge ny kunskap kring hur man syr en kjol. Och jag blir glad om du vill dela med dig om dina sytips.

Val av tyg och modell
Jag kommer att sy en rak kjol i rutigt ylletyg med fickor och motveck bak. Kjolen slutar på vaden och det är 30-talets kjolmode som har stått som inspiration, även om modellen är tämligen enkel och klassisk.

Försäkra dig om att kjolmönstret passar
Innan du sätter saxen i tyget för att klippa ut dina mönsterdelar bör du vara säker på att mönstret till kjolen passar dig. Har du inte använt just det kjolmönstret tidigare kan det vara god idé att först sy ett provplagg i ett billigt tyg eller i ett gammalt lakan. Det kanske låter som synnerligen tråkigt arbete men jag kan lova att det kan spara dig flera timmar med ändringar i ett senare skede då det troligen inte är lika enkelt att få det gjort på ett snyggt sätt.

Tillklippning av tyget
Till min kjol har jag valt ett rutigt tyg vilket ställer lite extra krav på noggrannhet vid tillklippning för att få mönsterpassning av tyget i den färdiga kjolen. Hur detta kan göras får jag ta en annan gång. För när jag väl kom på att jag skulle skriva om min sömnad hade jag redan klippt till kjolen. Men hela sömnadsprocessen med att färdigställa kjolen kommer jag att blogga om.

Bild 1: Sidfickor på kjolens framstycke.

Sömnadsbeskrivning del 1: Sidfickans delar
Jag börjar alltid med att sy kjolens fickor. Här nedan följer bilder på delarna till fickorna samt framstycket:

Bild 2: Framstycket med avigsidan upp. Jag har pressat på vlieseline för stadga.

För att förstärka och ge stadga till fickan så har jag pressat på vlieseline vid ficköppningen på kjolframstycket baksida (bild 2).

Bild 3: Undre delen till fickpåse i vitt bomullstyg.
Bild 4: De synliga delarna ovan fickorna är tillklippt med mönsterpassning i ylletyget.

Fickpåsarnas undre del har jag klippt till i ett sammanhängande stycke i ett vitt bomullstyg och för att dölja bomullstyget i sidan ovan själva fickan har jag klippt till två bitar i ylletyget med mönsterpassning med framstycket (bild 3 och 4).

Bild 5: Övre fickpåsdelarna är tillklippta var för sig i bomullstyget.
Bild 6: För att inte riskera att det vita tyget skall skymta fram i fickans öppning har jag klippt till bitar i ylletyget som kommer att sitta på insidan av fickan. Här är mönsterpassningen av tygets mönster inte lika viktig.

I bild 5 och 6 syns resterande delarna till kjolens fickor och i bild 7 har jag lagt tygerna i den följd som de kommer ha i den färdiga kjolen.

Bild 7: Alla fickans delar är lagda i den ordning de kommer att få i den färdiga kjolen.

I syskolan del 2 syr vi ihop alla fickdelarna till kjolen. Alla inlägg i Syskolan kommer du att hitta här.

2 reaktioner till “Syskolan: Kjol med fickor och motveck bak, del 1”

  1. Aha, det här blir intressant! Jag sydde mycket förr när dottern var liten och jag själv hade mer hemmatid. Lärde mig sy av mamma så mycket sitter kvar innanför pannbenet men kan behövas påminnas. Ska verkligen följa din syskola, bra idé tycker jag.
    Hälsningar från Annelie

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.