Bonuskycklingar…

Det är inte lätt att hålla reda på vem som är hönsmor till vilken kyckling och det inte bara för att det är många kycklingar i hönshuset. Det är även mer än en kyckling som har ”bytt” hönsmor. Just nu leder nog Agda som har sju egna kycklingar plus minst två bonuskycklingar från två olika kullar.

Först anslöt Gudruns kyckling, Putte, till Agdas kycklingskara. Troligen fick kycklingen mer omvårdnad hos Agda än hos Gudrun. Dessutom var han enda kycklingen i Gudruns ”kull” och kycklingar vill ha syskon.

För när hönorna inte vill passa på sina små längre bildar kycklingarna syskonflockar som hänger ihop natt som dag. På dagarna rusar de runt och letar mat, busar och gör upp om rangordningen och på natten ligger de tätt, tätt ihop för att få värme av varandra. Som ensam kyckling får man inte den trygghet och värme som en kycklingflock ger. Bättre då att ansluta sig till en kull med många kycklingar.

Kycklingen Putte började hänga med Agda och hennes kycklingar när de fortfarande var instängda i en ruvbur. Då gallret är glest nog för att låta kycklingarna springa ut och in som de vill, men håller hönsmamman på plats, var det inga problem för honom att ta sig in till Agda och kycklinggänget.

Han är en vecka äldre än sina styvsyskon, vilket gjorde att han då nästa var dubbelt så stor som sina nya syskon. Nu är det inte så stor skillnad längre. Kycklingar växer lite ojämnt så nu är en del nästan större än Putte.

Den andra kycklingen, Kent, anslöt sig till Agda-flocken helt nyligen och kom från en kull kycklingar som var relativt stora och synnerligen självständiga. Deras hönsmor Susanne har inte brytt sig om dem på några veckor och de har inte visat något intresse att hänge efter henne heller.

Att Kent lämnade sin syskonkull och sökte sig till Agda tror jag beror av att han är rätt naken. Bokstavligen naken. Kycklingarna börjar få fjädrar rätt så snart efter att de har kläckts och oftast innan dunet försvinner, men med Kent är det annorlunda. Han har ett glapp mellan fjädertillväxt och tappandet av dunet. 

Än så länge har han bara fått fjädrar på vingarna men är i övrigt tämligen bar om kroppen. Endast lite lätt luden, vilket inte på långa vägar täcker hans tunna rosafärgade hud. Söt är väl inte riktigt rätta ordet för Kent.

Och med tanke på att det är höst och lite ruggigt så fryser han nog ibland. Trots att det finns tre värmelampor i hönshuset, i lagom nivå för att kycklingarna skall kunna värma sig, drar den nog en del om den bara ryggen och nacken.

Men genom att hänga med Agda och hennes allt större flock, både i antal och kycklingstorlek, kan han få skyddande värme genom att krypa in under Agdas vingar. Så Kent har helt enkelt bytt kycklingflock, vilket jag inte har varit med om tidigare.

Att kycklingar som blivit ”lämnade” av sin hönsmor tyr sig till andra hönor, har hänt ett flertal gånger, men då brukar det antingen vara en ensamfödd kyckling eller så följer hela kullen med. Inte att en kyckling byter kull och i synnerhet inte när de är såpass stora och självständiga. Men är man naken och frusen så kanske man struntar i sånt.

Det är inte bara Agda som fått bonus”barn”. Gamhönan har sina egna två små dunbollar samt två lite större kycklingar vilka är framruvade av Borghild. Troligen tappade Borghild intresset för dem så fort hon kom ur ruvburen och kycklingarna sökte istället skydd och värme hos Gamhönan.

De flyttade helt sonika in i Gamhönans ruvbur så snart de lämnade sin egen ruvbur. De ville inte gå miste om värmen och tryggheten hos en omtänksam mor och vill den egna inte ställa upp så får man väl hitta sig en ny.

2 reaktioner till “Bonuskycklingar…”

  1. Jag följer din underbara blogg både för dina inlägg från trädgårdslandet och hönshuset. Jag hoppas till våren kunna färdigställa vårat hönshus och skaffa höns, en önskan jag haft sedan jag var liten.
    Jag vill bara säga att du har ett så underbart sätt att prata om dina höns, tuppar och små kycklingar, de känns verkligen som familjemedlemmar och de kan skatta sig lyckliga som har en så bra matte som du 🙂

    1. Höns är helt underbara djur. Jag kan sitta inne hos dem hur länge som helst. De ger så otroligt mycket och jag hoppas verkligen att de har det bra hos oss. De verkar i alla fall trivas 🙂

      Roligt att du skall bli med höns 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.