Maktskifte i hönsgården

Igår fick den röda tuppen Siste Mohikanen lämna sin flock och resa till hönshimlen. Det var dags för maktskifte och låta nästa tupp ta vid som högsta hönset i hönsgården och få bättre förutsättningar för att sprida sina gener till nästa generations kycklingar.

Vi har alltid flera tuppar för att minimera inavelsrisken men trots det så märks det tydligt vilken tupp som är högsta hönset i hönsgården. Förra året var det vita Bengt som stod högst i rang och i år har det varit den mörkt röda Siste Mohikanen. Förra året blev följaktligen många kycklingar vita eller ljusa och i år dominerar det röda och rödlätta.

Så nästa år lär det bli övervägande svarta kycklingar för nu har Alf tagit över tronen efter Mohikanen och Alf är svart i botten med ljusare partier på hals och rygg.

Alf är en stor och stilig tupp och som förhoppningsvis har ett bättre sätt än Mohikanen. Jag hade tänkt behålla Mohikanen ett tag till men han skötte sin roll som högsta tupp dåligt.

Vår förra tupp, Bengt, var en riktigt bra tupp som tog väl hand om sina hönor och alla kycklingarna. Siste Mohikanen var väl inte direkt stygg mot hönorna men han gjorde inget för att de skulle få det bra heller. Han visade dem aldrig var maten var utan istället jagade han bort alla, hönor som kycklingar, så att han fick det goda för sig själv. Så gör inte en bra tupp….naj, naj…

En bra tupp lockar och uppvaktar sina hönor och skyddar dem mot faror och rivaler. Bengt hade alltid en stor flock hönor kring sig medan Mohikanen mest gick runt och var småsur och hönorna höll sig mest på sin kant. Det var liksom ingen idé att hänga runt honom.

Alf verkar vara populär hos hönorna…

Än har jag inte fått en klar bild av Alfs personlighet, men han verkar vara mer åt Bengt-hållet. Just nu har han nog inte mer än börjat komma till insikt om att han är hönshuset högsta tupp. Han går runt och sprätter. Sträcker på sig och nästa går på tå för att bli så stor och hög som möjligt. Det finns stor risk att han välter över ända i sin iver att impa på hönorna.

Mot de två andra vuxna tupparna, Patrik Gråröd och Sture, markerar han extra mot. Även de större ungtupparna jagar han runt med. Alf vill väl försäkra sig om att alla vet vem som bestämmer nu. Och det verkar gå hem hos hönorna. Han har redan fler damer runt sig än vad någonsin Siste Mohikanen. Han var kanske röd och snygg, Mohikanen, och men inte så trygg….