Ruvtokiga hönor

Hönshuset är fullt av ruvreden.

Det är helt galet i hönshuset. Alla hönorna verkar vilja ruva….eller kanske inte alla. Silvia, Stina den Stora, Lisa-Flisa och några till har aldrig visat tecken på att vilja ruva och lär nog inte göra det heller, men nästan alla andra verkar vilja lägga sig platt på ägg.

Först ut i vår var Hedvig som fick två kycklingar, följt av Linda och Ingeborg som har fått två respektive tre kycklingar. De kycklingarna är mer eller mindre självständiga.

Hedvigs halvstora kycklingar, Swdol och Jula. Nu ligger Hedvig åter på ägg…

Sen har Yngvild tre små dunisar och Börta Bengtsson en liten dunis. Sen är fem reden upptagna av hönor som väntar på kycklingar. Hedvig och Linda är inne på sin andra kull för i år och i tre andra reden ligger Röda Ulla, Nyberit och Susanne.

Så inom loppet av knappa tre veckor kommer hönshuset var mer än överfull av kycklingar. Om nu alla ägg kläcks och dunisarna överlever de första kritiska dagarna. Fram tills dess är hönshuset överfullt av ruvburar och det finns ingen som helst möjlighet att knö inte ytterligare en ruvbur.

Ingeborg med sina tre, ännu namnlösa, kycklingar. Jag tror det blir två hönor och en tupp.

Utöver att det är lite trångt i hönshuset har jag blivit lite ”störd” av allt detta med ägg, ruvning och kycklingar. Nu ser jag inte ägg först och främst som mat, utan som möjliga kycklingar. Jag håller äggen i handen och funderar över vilken färg och kön kycklingarna skulle haft om äggen hade ruvats och kläckts. Hmmm….

Mat eller möjliga kycklingar??

4 reaktioner till “Ruvtokiga hönor”

 1. Oj vilka hönor du har;) Jag som blev lite störd av att min Gittan ville ruva en gång till. Där ligger man i lä minsann. Lycka till med alla kläck! Marie

  1. Det var likadant förra året. Då fick vi närmare 60 kycklingar på 18 hönor….och ändå är inte alla hönorna ruvvilliga 😉

 2. Ja, hur ska man få plats med alla hönor som vill ruva undrar jag ibland. Jag är på resande fot och har satt en höna som började ruva några dagar innan jag for på undantag. En morgon fick jag ett sms från maken: Vi har en huggorm i hönshuset.
  Den låg ihopringlad framför hönan i ruvredet. Undrar om den är ute efter ägg eller om den bara har hittat en plats som är torr i allt det blöta.
  Har du någon erfarenhet av ormar och höns?

  1. Några ormar har vi inte haft i hönshuset vad jag vet, så jag har ingen erfarenhet av det. Jag har inte sett en orm ens utanför hönshuset.

   Hoppas det gick bra och att ni fick bort ormen…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.