Stort nöje av Husmodern och Svensk Damtidning

Roligaste tidningarna just nu är Svensk Damtidning och Husmodern. Jag lusläser dem och får en massa tips och idéer och, inte minst, en inblick av ett Sverige från första halvan av 1900-talet. Tidningarna har jag köpt på loppisen och de är från 30- och 40-talet. Helt underbara!

Här finns många bra tips för en husmor – allt från veckomatsedel till hur man inreder sitt hem eller syr om makens avlagda kostym till en ny modern dräkt. Tidningarna från 30-talet andas framtidstro och utveckling medan tidningarna från 40-talet är starkt präglat av kristiderna under andra världskriget med ransonering och brist på det mesta.

4 reaktioner till “Stort nöje av Husmodern och Svensk Damtidning”

  1. Ibland när jag läser om hur mycket mer kött vi äter nu än förr, tvivlar jag lite. Alla klassiska rätter jag kan komma på innehåller ju kött. Men den veckomatsedeln får mig att tänka om. Intressant också att de säger lunch, i min hjärna är det ett ”modernt” ord.

    1. Vet inte om det är så men jag tror att vårt köttätande ökade under andra halvan av 1900-talet när vi lämnade ”fattig-sverige” bakom oss. Och att vi sen bara har fortsatt den trenden med allt mer kött.

      Sen blir jag, liksom du, ibland lite förvånad över hur ”moderna” tidningarna ändå känns. I synnerhet tidningarna från 30-talet. De från 40-talet är så präglat av kriget och ransoneringarna så de känns nästan mer främmande fastän de är senare i tiden.

  2. Och det bästa av allt är att man hade efterrätt! Det hade vi hemma, när jag var liten och ändå åt vi betydligt mindre sött än man gör idag.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.