Kläder med inspiration av 30-, 40- och 50-talets mode

En modeillustration från 1935

Jag har fått en enorm syinspiration och symaskinen går varm. Och det är modet från 30-, 40- och 50-talet som inspirerar mig och mina val av tyger och i klädernas snitt.

Men jag är knappast ensam om att låta mig inspireras av denna tidsepok. Det är ”hett” med tidigt 1900-tal och jag finner det överallt, hos de stora designerna, liksom hos alla vi som syr och skapar våra egna garderober. När jag letar runt på nätet blir det än tydligare att jag inte är ensam om att vara förälskad i kläder från första halvan av 1900-talet. Retro Olivia är en bland många bloggare som gillar 40-tal…

1920-talets mode i 2012 års version
Modebild från 1921

Jag har alltid varit förtjust i modet från 1910-talet och 20-talet. Modet under 1910-talet kan vara otroligt kreativt och fritt, i synnerhet i jämförelse med 1800-talets korsetterade och överdekorerade mode, men trots det är det inget vi har på sig idag. Det är för mycket teater över det hela och passar bäst i en engelsk kostymdrama, så som Downton Abbey. 20-talet känns däremot bärbart med sina knäkorta och raka klänningar och är också minst sagt i ropet igen, men då min figur inte är tillräckligt platt och rak så har jag aldrig riktigt passat i denna typ av kläder.

1800-talets överlastade och obekväma klädmode. I alla fall för dem som var från "rätt" klass...
Modebild från 1912

Jag har rumpa och smal midja, vilket, inser jag nu, är som gjort för 30-, 40- och 50-talsmodet. Men det är först nu som det går att klä sig i det utan att känna sig som tant Agda i trappuppgången intill, som alltid bar hatt, handskar och beige kappa med småblommig klänning under, ljusbeiga tunna nylånstrumpbyxor och bruna promenadskor i skinn med låg klack. När jag var i 20-årsåldern skulle jag hellre gått naken än att ta på mig något som skulle komma i närheten av denna stil.

Modeinspiration från Husmodern årgång 1937

Men nu finns inte många av dessa originaltanter kvar och istället har det blivit högsta mode att se ut som TANT……på 2000-talsvis. Japp…tidens gång bjuder på mycket. Och aldrig trodde jag att detta skulle hända. Än mindre att jag skulle sy kläder i denna stil till mig själv.

Nu är jag, som sagt, synnerligen inspirerad av kläder från min mors barndom och bläddrar lyckligt runt i hennes fotoalbum och tittar med helt nya ögon på hennes, hennes systrars och vänners fina kläder från slutet av 40-talet och början av 50-talet.

Och när jag sitter vid min symaskin syr jag figursydda blusar med knyt och klänningar med smalt liv och vidd i kjolen. Och när jag rusar runt på Gårda Textil och köper högar med tyger är det småblommiga tunna bomullstyger i dämpad färgskala som lockar allra mest.

Och jag syr som besatt och är lycklig över vad som rinner fram ur mina händer….blusar, kjolar och byxor….

7 reaktioner till “Kläder med inspiration av 30-, 40- och 50-talets mode”

    1. Det är verkligen kreativt och roligt. Dessutom får man kläder som passar för ens egna former 🙂

    1. Visst är de snygga. Jag är synnerligen inspirerad av modet från första halvan av 1900-talet 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.