Hemgjord vaniljglass…superlätt och supergott

En jul för otroligt många år sedan fick jag otroligt nog en glassmaskin i julklapp av min kära mor.

Glassmaskin?!?!…tänkte jag. Varför då?? Jag är ju inte speciellt förtjust i glass! Mor brukar pricka säkrare när det gäller klappar…

Men faktum är att glassmaskinen, till skillnad mot pastamaskinen som jag skrev i mitt förra inlägg, blivit ganska så väl använd genom åren. I perioder till och med riktigt ofta.

En oväntad men uppskattad present...
En oväntad men uppskattad present...

Och det är ju med glass som med mycket annat, det man lyckas röra ihop hemma är långt mycket godare än det man köper. Oftast i alla fall. Så hemgjord glass är det inga större problem att få ner…trots att jag egentligen inte är så svag för glass 😉

Och som brukligt är det varken svårt eller krångligt att göra hemgjort. Det är inte ens svårt att bräcka matindustrin. Jag är ingen ”glassexpert” eller ens speciellt van att göra glass, men det blir ändå godare. Och som brukligt frågar jag mig hur fasen lyckas de….men egentligen vet jag ju…

Nu var det ett litet tag sedan jag hade framme maskinen men inspirerad av pastafixandet fick jag i går kväll lust att glassa till det med lite hemgjord vaniljglass. Lite vardagslyx…eller snarare lite fredagslyx 🙂

Glassen hann ta slut innan jag fick fram kameran...!!

Så här gjorde jag:
2 ½ dl mjölk
lite äkta vanilj (använde ”pulver”varianten, går lika bra med en vaniljstång. Då låter du stånga ligga i tills det är dags att hälla i grädden)
3 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde

Hetta upp mjölken strax under kokpunkten tillsammans med vaniljen. Tag bort kastrullen med mjölk och vanilj från värmen.

Vispa ägg och socker väl. Sätt till den varma mjölken under fortsatt vispning.

Häll tillbaka allt i kastrullen och upphetta blandningen till ca 85 grader, så krämen börjar tjockna. Låt blandningen svalna.

Starta glassmaskinen och häll i blandningen.

Och sen njuuuuut. Glassen blir helt otroligt god med riktig vanilj. Så mycke smak och så lent   🙂