Pastilipasta…konsten att fixa färsk pasta..

Den bortglömda...

När jag läste Toves inlägg, i Det goda livet, om hur hon gjorde egen pasta, blev jag synnerligen inspirerad att själv prova på att göra pasta…igen. Dessutom blev jag påmind om att vi har en pastamaskin ståendes i sin låda i skåpet under köksbänken. Sorgligt bortglömd. Den har inte blivit använd på mycket lååång tid. I ärlighetens namn inte en enda gång sedan vi lämnade stora staden i väster. Och det var för dryga sju år sedan det…

Fråga mig inte varför, för jag gillar ju att göra det mesta hemmagjort, som ni säkert har märkt. Nu äter vi i och för sig inte så mycket pasta. Det blir mest grönsaker i alla de varianter, eftersom vi får grönsaker i överflöd från våra odlingar. Då känns det fånigt att äta köpt mat istället för att äta det vi producerar själva. Men ändå…ibland äter vi ju pasta…

Nu kan jag helt klart tänka mig att våra grönsaker skulle trivas riktigt bra i sällskap av färsk pasta. Lite då och då.

Efter dagens försök har jag lärt mig två saker. För det första skall pastan vara rätt torr när den valsas fram för annars vill pastan gärna transformeras tillbaka till degklump vid kokningen. Ungefär hälften blev tunn och fin bandpasta som inte klibbade ihop vid kokningen. Resten av pastan blev lite väl ”tjock”. Snällt sagt.

Det andra jag lärde mig var att man inte skall dra igång att fixa pasta på ett recept för fyra, fem personer om man är ensam hemma. Jag vart så inne i pastatillverkningen sköna konst att jag helt glömde bort den biten. Detta i kombination med att färsk pasta helst ätes med en gång. Möe pasta blev det…

Pastaknyten...

Färsk hemlagad pasta var som förväntat synnerligen gott, men trots det så finns det vissa begränsningar för min mage. Jag kan inte äta för fyra fem personer. Nu är jag mätt….mer än mätt! Proppmätt! Helt enkelt jobbigt mätt…och ändå finns det möe pasta kvar…

Dessutom ”glömde” jag att fixa något till. Inte en grönsak! Snacka om att vara uppslukad. Men ketchup och riven ost funkar ju också. Och nästa gång vet jag hur jag skall göra…lagom torr pasta i lagom stor mängd….och så skall pastan serveras med en god pastasås lagad på fina färska ”hemgjorda” grönsaker.

I köket finns fortfarande kokt färsk pasta….i klumpform. Rätt möe till och med. Nån som har någon idé om vad man kan laga av det? Går det att steka…??

Jag hoppas min make gillar kall hemgjord färsk pasta….i klumpform…..annars gör nog hönsen det   😉

8 reaktioner till “Pastilipasta…konsten att fixa färsk pasta..”

  1. Ja hönsen älskar verkligen pasta. jag kokar alltid extra så dem också får. vilken vacker duk pastan ligger på=) ha det gott/Marie

  2. Jag torkar min pasta en kort stund innan jag kokar (eller lagrar) dem. Då minskar risken att de klibbar ihop vid kokning. Jag hänger pastan över galgar som jag hänger på en stolsrygg. De torkar snabt och blir lite stelare i ytan. Det man inte ska äta direkt kan man pudra lite mjöl på också. Sen stoppar man i kyl (håller 1-2 veckor) eller fryser. När man kokar pasta från kylen eller frysen ska man se till att vattnet kokar ordentligt (typ stormkokar så bubblorna far omkring innan man lägger ner den. Minskar också risken för klibb.

  3. Har lite funderat på att skaffa en pastamaskin. Månne man kunde göra ”lövtunna” knäckebröd med den? En tunn rågdeg som man sedan skulle steka i stekpanna…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.