>Så mycket mat…

>Det finns väldigt mycket att välja på när man besöker de stora matvaruhusen. Det är rader med frysdiskar med färdiglagat och djupfryst. Det är stora kylar som exponerar mjölkprodukter i otroliga mängder och  i alla möjliga kombinationer och smaker. Det hylla efter hylla med bröd, knäcke, kakor, chips, halvfabrikat och färdiglagat…men inget som lockar!

Jag skulle vilja köpa något gott, något som inte brukar hamna i korgen, något som bjuder på nya smaker…..men jag hittar inget! Inget lockar…

När vi handlar mat så blir det låglaktosmjölk, a-fil, ett par ostar och ibland mjöl och gryner och ännu mera sällan köper vi bönor, matvete, ris och sånt och lite kött. Det mesta är ekologiskt förutom låglaktosmjölken som inte finns som sådan i vår affär. När vi veckohandlar, dvs ”storhandlar”, blir det lite råvaror i ett hörn av kundvagnen.

Det har sina fördelar att vara självförsörjande på mycket av maten vi äter, det går jädrans snabbt att handla. Och då vi köper ungefär samma saker varje gång så vet vi var varorna finns….smidigt.

Men så ibland vill man köpa det där lite extra….köpa färdig matglädje….men som sagt jag vet inte vad det skulle vara. För det mesta som finns i hyllorna lockar med stora smakupplevelser men bjuder på ganska så bleka sådana.

Det vi lagar hemma blir oftast så mycket godare än det som finns i hyllorna i affären. Brödet vi bakar är hästlängder före i smak och konsistens jämfört med plastpåsebrödet, liksom kakorna, rödbetorna….osv, osv. Och då är vi inte på något vis några mästerkockar….utan lagar lite på en höft så som de flesta gör.

Att jag inte hittar något beror helt enkelt av matindustrin har gått ett steg för långt i sin iver att effektivisera och öka vinstmarginalerna. De tar bokstavligen död på alla smaker i deras behandling av råvarorna. Och detta försöker de dölja med socker och salt i allt för stora mängder och en otal konsistens- och smakgivare, men utan att lyckats

Jag vill ha ”riktig” mat där det går att urskilja de enskilda råvarornas smaker och konsistens….men det hittar jag inte i så mycket av i den stora matvaruaffären. Det går om man håller sig till ”rena” råvaror och sen tillagar råvarorna hemma….men i övrigt finns det inte så mycket snabba och glada smakupplevelser för fredagsmyset.

6 reaktioner till “>Så mycket mat…”

 1. >Så sant. Söker basmat, utan tillsatser och behandlingar. Så trillar jag för kryddblandningar, kokosmjölk, söt sojasås, buljonger och fonder… gud vet vad det är i dem? 🙂

 2. >Ja du vet väl vid det här laget vad jag tycker. Håller med dig om att det blir allt mer knepigt att hitta gott i affären. Ett hett tips är ju brie, zuccini och ett gott vin. En favorit hemma hos oss… 🙂

  Trevlig lördag!

 3. >Hej!

  Jag ramlade in här av en slump och verkar ha hittat rena guldgruvan.. nu ska jag kika runt lite mer!

  Vänliga fjällhälsningar

 4. >Ja du…jag brukar storögt vandra omkring i affäen (vår närmsta butik är en stormarknad) och undra "vem köper allt detta?. Jag skulle klara mig på en tiondel av utbudet. Många av gångarna har jag knappt varit inne i trots att vi handlat på samma affär i åratal. Det finns så mycket konstiga saker! De flesta med ungefär samma innehåll i underliga kombinationer.

  Kung Markattas muslitoppade gourmetknäcke smakar inte som något jag lyckats göra själv. Annars har jag få laster.

 5. >Vidvedspisen: Varmt välkommen till bloggen 🙂

  Bondjäntan: Mmmm…lät helt klart gott 🙂

  Tove: Det skall jag prova 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.